14Απρ2018 – Europe

Περιγραφή επεισοδίου

Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οικονομικές συνέπειες για όλο τον κόσμο και οι επόμενες κινήσεις των κυβερνήσεων είναι το θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα που μεταδίδεται το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Ένας από τους χειρότερους φόβους των οικονομολόγων είναι το ξεκίνημα ενός εμπορικού πολέμου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι οικονομίες των χωρών βρίσκονται σε σχέση μεγάλης αλληλεξάρτησης. Σε περίπτωση που ο αμερικανικός πρόεδρος επιβάλλει δασμούς τότε αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση την οικονομία της Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας καθώς οι ΗΠΑ εισάγουν ευρωπαϊκά προϊόντα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες αξίας άνω των 75 δισ. ευρώ. Προς το παρόν πάντως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξαιρέσουν προσωρινά την Ε.Ε. από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Προανάκρουσμα του εμπορικού πολέμου αποτέλεσαν στα τέλη Ιανουαρίου οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός ότι οι ΗΠΑ δεν θα κλείνουν πλέον τα μάτια στις αθέμιτες πρακτικές των εμπορικών τους εταίρων, αλλά και οι δασμοί που είχε επιβάλει λίγες ημέρες νωρίτερα η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων. Ήταν η άτυπη κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά της Κίνας και των ασιατικών οικονομιών. Πρόκειται, όμως, για εμπορικό πόλεμο που κυοφορείται πολύ πριν από την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, από την εποχή που ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κατηγορούσε το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το κινεζικό νόμισμα, για να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές αλλά και για την πάγια τακτική του να υποκλέπτει τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ.

Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να προχωρήσει τώρα σε αυτή την κίνηση; Θα αντιδράσει και πως η Ε.Ε.; Πόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία η αβεβαιότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα; Μπορεί να υπάρξει νικητής σε αυτή τη «μάχη»; Υπάρχει ελπίδα να αποφευχθεί τελικά ο εμπορικός πόλεμος; Ποια η θέση της Κίνας και η σύνδεσή της με την αμερικάνικη αγορά;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Διπλωματικός πυρετός και παγκόσμια ανησυχία για τη Συρία. Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση με όλα τα δεδομένα να είναι ανοιχτά και

-όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι στο στούντιο η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, το στέλεχος της Ε.Ε. Αντώνης Τριφύλλης, ο καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς, η οικονομολόγος Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέτας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου – Νάντια Κούσουλα
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα