15Ιον2019 – Europe

Η σημασία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ένωση τα επόμενα χρόνια και ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παρά τη μειωμένη της επιρροή, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαίου δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και διαμόρφωσε το χάρτη των πολιτικών δυνάμεων για την επόμενη πενταετία. Το ηχηρό μήνυμα των εκλογών ήταν πως η λαϊκίστικη ακροδεξιά επικράτηση δεν πραγματοποιήθηκε και δεν σημειώθηκε η ευρωφοβική επέλαση που φαινόταν πολύ πιθανή στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι εμπιστεύονται ακόμα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις αξίες της ένωσης. Παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν τα παραδοσιακά κόμματα (Λαϊκό και Σοσιαλιστικό), η άνοδος των Πρασίνων και των κεντρώων Φιλελευθέρων και η μικρή σε σχέση με τους φόβους άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων έδειξαν πως οι πολίτες θέλουν την ενωμένη Ευρώπη.
Πως διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές ; Προκύπτει μια πιο διχασμένη Ευρώπη ; Είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία της ένωσης να έρθει κοντά στα προβλήματα των πολιτών ; Θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ; Γιατί παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν η άνοδος των ακροδεξιών είναι μικρή ; Γιατί έπεσαν τα ποσοστά τους σε μια σειρά από χώρες (Ολλανδία – Γερμανία – Ισπανία ) ; Είναι οι Πράσινοι το κυριότερο ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που επιθυμούν τη διάλυση της ένωσης ; Μπορούν να ανακάμψουν τα παραδοσιακά κόμματα ; Ποια πρόσωπα αναμένεται να αναλάβουν τα ηνία της ΕΕ ;

Ακόμα, Γερμανία. Η άνοδος των Πρασίνων , η μεγάλη πτώση του SPD και το χαμηλό ποσοστό των χριστιανοδημοκρατών. Ποια η επόμενη ημέρα στη νούμερο 1 χώρα της ένωσης ;

Ακόμα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία στη σκιά του Brexit και του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι. Ο πολιτικός επιστήμονας Θύμιος Τζάλλας μιλά αποκλειστικά στο Europe και δίνει τις εκτιμήσεις του για όσα συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Καλεσμένοι της εκπομπής είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης, ο πρώην ευρωβουλευτής των οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελλος και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Καρτάλης και Δημήτρης Δεληολάνης.
“Europe” : Αυτό το Σάββατο 15 Ιουνίου στις 13.30 το μεσημέρι στην ΕΡΤ1.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Κατηγορία: EUROPE