17Δεκ2016 – Europe

Η συγκινητική ιστορία των δύο κοριτσιών Νάντια Μουράντ και Λάμα Ατζί Μπασάρ, θυμάτων σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, που έγιναν σύμβολα του αγώνα των Γιεζίντι και βραβεύτηκαν με το Βραβείο Ζαχάρoφ 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου .

Το Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 και αποτελεί πλέον τη βασική πτυχή της διπλωματικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νικητές, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν στην προσωπική τους ζωή, είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται με τη ζωή και τις πράξεις τους την ελευθερία της σκέψης και την ελευθερία της έκφρασης.
Οι δύο νικήτριες μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις τραγικές στιγμές που πέρασαν στα στρατόπεδα του ISIS, τα συναισθήματά τους, τι σημαίνει γι’ αυτές το Βραβείο Ζαχάροφ και ποιες οι ελπίδες και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.
Επιπλέον στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, μιλάει αποκλειστικά στο «Europe».

– Ο Δρ. Ντένις Γουκουέγκε, νικητής του βραβείου Ζαχάροφ το 2014. Ένας άνθρωπος που είχε σώσει πολλές γυναίκες στο διαλυμένο από τον πόλεμο Κονγκό, ένας γυναικολόγος που άλλαξε τις ζωές χιλιάδων θυμάτων βιασμού και ακρωτηριασμού.

– Γιατί κερδίζει έδαφος η ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση στις νεαρές ηλικίες; Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να ριζοσπαστικοποιούν και να στρατολογούν τους πολίτες της;

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), ο επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών και Παρακολούθησης Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιωάννης Δαρμής, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Κώστας Τσουτσοπλίδης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα