18Μαρ2017 – Europe

Η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. με αφορμή την 60η επέτειο από τη συνθήκη της Ρώμης και την παρουσίαση της λευκής βίβλου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκε είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αναζήτηση νέου ρόλου της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή είναι πιο επιτακτική από ποτέ με φόντο την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας και με δεδομένο πως Ντόναλτ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δεν συγκαταλέγονται στους φίλους της Ε.Ε.Την ίδια ώρα η ιδέα μιας ένωσης πολλών ταχυτήτων να κυριαρχεί στις συζητήσεις.
Πως θα προχωρήσει η Ενωμένη Ευρώπη;Θα επικρατήσει το σενάριο των πολλών ταχυτήτων που προωθεί η Γερμανία με την υποστήριξη και των άλλων ισχυρών κρατών ή θα οδηγηθούμε προς μία ομοσπονδοποίηση; Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στον κίνδυνο αποσυσπείρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα λειτουργήσει ως ένα ακόμα βήμα χαλάρωσης των δεσμών των κρατών μελών;Θα βοηθήσει ή θα δυσχεράνει την επίλυση σοβαρών προβλημάτων όπως η προσφυγική κρίση;Πόσο θα επηρεάσει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη;Τι δείχνει η ψήφος των Ολλανδών και πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία ενόψει των κρίσιμων εκλογών;
Ακόμα,Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως αντιμετωπίζει η Αθήνα τα σενάρια για πολλές ταχύτητες; Στρατηγική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη και παράλληλα Ευρώπη πολλαπλών επιλογών χωρίς αποκλεισμούς ζητά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμα, ο ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλά αποκλειστικά στο Europe για τα σενάρια για μέλλον της Ε.Ε. και για τις προτεραιότητες της επιτροπής στο μεταναστευτικό – προσφυγικό για το 2017.
Και επικεφαλής ομάδων στο Ε.Κ. και κορυφαίοι ευρωβουλευτές καταθέτουν στο Europe τις απόψεις τους για την E.E. με αφορμή την 60η επέτειο από τη συνθήκη της Ρώμης.
Καλεσμένοι στο στούντιο στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άρης Περουλάκης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα

 

Κατηγορία: EUROPE