22Δεκ2018 – Europe

Η επόμενη ημέρα στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, το θέμα της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεχιζόμενη πολιτική και κοινωνική κρίση στη Γαλλία και οι πολιτικές αναταράξεις στη γηραιά Αλβιόνα με φόντο τη συμφωνία για το Brexit είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 στις 13:30.
Η ισλαμική τρομοκρατία ξαναχτύπησε στη Γαλλία και την Ευρώπη πριν από λίγες ημέρες με 3 νεκρούς και 12 τραυματίες θέτοντας εκ νέου πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη συνεργασία που απαιτείται πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών. Τα ερωτήματα πολλά για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και τις συνεργασίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών, αλλά και την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων ασφαλείας.

Η «Ευρώπη που προστατεύει» έχει αναδειχθεί ως μια κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ως αντίδραση η Ευρώπη έχει θέση ως κύριες προτεραιότητες την οικοδόμηση της «ένωσης για την ασφάλεια» και την «αμυντική ένωση» προκειμένου να αντιμετωπίσει εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Τρομοκρατία, προσφυγική κρίση, ευρωσκεπτικισμός αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι τα σημεία που διαμορφώνουν μια διαφορετική ήπειρο από αυτή που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Πώς θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντος; Θα αντέξει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα κυριαρχήσουν ο φόβος η ξενοφοβία και ίσως ακραίες και ρατσιστικές πολιτικές που πιθανόν να έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περιχαράκωση κάθε κράτους στα σύνορά του; Μπορεί η Ευρώπη να προστατεύσει τους πολίτες της; Ποιες συνεργασίες απαιτούνται; Πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει η τρομοκρατία την πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

–Συνεχίζεται η πολιτική και κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία. Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα Μακρόν. Είναι τα «κίτρινα» γιλέκα» η αρχή μιας ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης κατά της Ευρώπης των «ελίτ»;
–Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία με φόντο τη συμφωνία για το Brexit. Ποια τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα; Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο αποχώρησης σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό που είναι στο τραπέζι; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει νέο δημοψήφισμα; Ποια η στάση των εργατικών;
– Η παρουσίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή από τον Ευρωπαίο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Το νέο σύστημα αφορά στο τριτοβάθμιο επίπεδο πολιτικής προστασίας και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον μηχανισμό των κρατών-μελών.
– Ποιο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Αντόνιο Ταγιάνι για το 2019.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ασφάλειας Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Τσάκωνας, ο καθηγητής στο τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, το πρώην στέλεχος της Ε.Ε. Αντώνης Τριφύλλης, καθώς και οι δημοσιογράφοι Πέτρος Ευθυμίου και Γιώργος Λακόπουλος.

 

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Φέτος, ενόψει και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, θα δίνει έμφαση σε κρίσιμα θέματα για την μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην προώθηση των θέσεων της Ελλάδος, σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή σκηνή .

Με αποστολές κάθε μήνα σε Στρασβούργο – Βρυξέλλες, στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ρεπορτάζ από το εξωτερικό, σύνδεση με ανταποκριτές, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και συζήτηση στο στούντιο, η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τη νέα ευρωπαϊκή σκηνή, μετά και τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2019.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα