24Φεβ2018 – Europe

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, οι δυνατότητες για λειτουργία του Γαλλογερμανικού άξονα και οι πρωτοβουλίες για τη χάραξη της μελλοντικής ευρωπαϊκής πορείας με σύνθημα «η Ευρώπη μπροστά» είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe».

Έπειτα από πέντε μήνες ακυβερνησίας η Γερμανία φαίνεται να αποκτά μια κυβέρνηση που για τρίτη φορά από το 2005 απαρτίζεται από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Η σημαντική διαφορά του νέου μεγάλου συνασπισμού που θα αποκτήσει η Γερμανία σε σύγκριση με την κυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας είναι ότι τα δύο κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα βρίσκονται έπειτα από χρόνια στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών.

Πώς είδαν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο τις εξελίξεις στη Γερμανία; Ποιες οι επιπτώσεις του νέου συνασπισμού για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ελπίδες για μια πιο «φιλοευρωπαϊκή πολιτική» του Βερολίνου; Θα τερματιστεί η σκληρή γραμμή Σόιμπλε; Θα προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρωζώνη; Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις οι φωνές που διαφωνούν στο εσωτερικών των δύο κομμάτων CDU και SPD και πόσο πιθανή είναι η απόρριψη του μεγάλου συνασπισμού από την πλευρά των Σοσιαλιστών; Ποια τα ενδεχόμενα από μία αρνητική εξέλιξη;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εξελίξεις στη Γερμανία; Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες η διαφαινόμενη αλλαγή σκυτάλης στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; Τι αλλάζει σε σχέση με το χρέος;

– Οι Ιταλικές εκλογές το πρώτο «κρας τεστ» για την Ευρώπη του 2018. Ποια είναι τα δεδομένα λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 4ης Μαρτίου;

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης (Καθηγητής Πολιτικής επιστήμης) και Παναγιώτης Πετράκης (Οικονομικών), καθώς και οι δημοσιογράφοι Τάκης Αναστόπουλος και Γιάννης Παπαδημητρίου.

Τέλος, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ρείλι μιλά στην κάμερα της εκπομπής.

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V. η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Μαράντου Γεωργία & Κούσουλα Νάντια
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα