26Mαϊ2018 – Europe

Περιγραφή επεισοδίου

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τα αίτια και οι επιπτώσεις παγκοσμίως αυτής της κίνησης είναι τα βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE».

Έπειτα από πολύμηνες απειλές, εικασίες και φήμες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τη συμφωνία -που είναι γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, επικαλούμενος ανησυχίες πως η συμφωνία δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένη και πως δεν βάζει στο στόχαστρο τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια σημαντική αντιστροφή της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράν και εγείρει πολλά ερωτήματα για μια κατάσταση που θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση τους επόμενους μήνες.

Γιατί προχώρησε τώρα σε αυτή την κίνηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ; Τι εξελίξεις πυροδοτεί παγκοσμίως και κυρίως στη Μέση Ανατολή αυτή η απόφαση; Γιατί διαφώνησαν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία; Τι λέει το Ισραήλ; Ποιες είναι οι επιλογές της Τεχεράνης; Πόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου; Επηρεάζει και πώς την Ελλάδα η συγκεκριμένη απόφαση; Θα πετύχει τελικά τους στόχους του ο Ντόναλντ Τραμπ και ποια η σημασία της αποδόμησης της «PAX AMERICANA» για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2018. Υπάρχουν περιθώρια αύξησης των αφίξεων στη χώρα μας και πόσο ρεαλιστικές είναι οι εκτιμήσεις που μιλούν ακόμα και για 30 εκατομμύρια αφίξεις; Πού πρέπει να στοχεύουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις; Πόσο μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή; Στο στούντιο της εκπομπής η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

– Όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ε.Κ. την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο συντονιστής του Τήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Μπογδάνης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης.

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V. η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου – Νάντια Κούσουλα
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα