26Νοε2016 – Europe

Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, ως πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής, το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καθώς και η άνοδος του λαϊκισμού με φόντο την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ανησυχεί το νέο ρατσιστικό, λαϊκίστικο πρότυπο που εξάγει η νέα, κατά Τραμπ, Αμερική και που φαίνεται να βρίσκει εύφορο έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο.
Είναι η νίκη Τραμπ η συνέχεια μιας σειράς πολιτικών επιλογών των Ευρωπαίων πολιτών όπως το Brexit, η άνοδος του κινήματος των 5 αστέρων στην Ιταλία και η ενίσχυση της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία;
Πώς θα επηρεάσει την Ευρώπη το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και πώς διαμορφώνεται το σκηνικό της επόμενης ημέρας με μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε αρκετές χώρες της Ένωσης μέσα στο επόμενο εξάμηνο;
Επιπλέον στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:
-Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας; Διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα; Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια περίοδο που η έκθεση της Κομισιόν κατέγραψε σοβαρές ενστάσεις για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.
-Μπορεί η Ευρώπη να χαράξει νέα πορεία στην ασφάλεια και στην άμυνα; Φουντώνουν οι συζητήσεις για κοινή αμυντική πολιτική.
Ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Φρανκ Έγκελ, σχολιάζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

-Η πορεία της ελληνικής οικονομίας με φόντο την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, τη συζήτηση για το χρέος και το μείζον θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
-Στην ταινία «Τόνι Έρντμαν», μια δραματική κομεντί για τη σχέση πατέρα-κόρης, το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.
Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Μίλτος Κύρκος (Το Ποτάμι), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), καθώς και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
ΈρευναΕύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα