16Μαϊ2019 – Λογκανίκος : 200 Χρόνια Δημοτικό Σχολείο

200 Χρόνια Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1983. Τριανταέξι χρόνια μετά και πέντε χρόνια από την ανασύστασή του ο Σύλλογος, παραμένει συνεπής στον ιδρυτικό σκοπό του, δηλαδή στην « .. ανάπτυξη τον πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής τον Λοyκαvίκον … » και στο «να διακηρύξει με κάθε μέσον και να ενεργήσει ότι χρειάζεται για να διαδοθεί η πολιτιστική κληρονομιά … » Η διάσωση, η ανάδειξη και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί την δικιά μας συμβολή στον αγώνα κατά της λήθης, όπως είχα αναφέρει και στην πρώτη μας Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα, με τίτλο «Ο Λοyκαvίκος και η Βόρεια Λακεδαίμονα από την Μυκηναϊκή εποχή έως την επανάσταση τον 1821».

Παραφράζοντας τον Κούντερα θα λέγαμε ότι «Πολιτισμός είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη» Όμως ο αγώνας της μνήμης, αν δεν συνοδεύεται από πράξεις του παρόντος και από όραμα για το μέλλον, βαλτώνει τον πολιτισμό. Και ο πολιτισμός διατηρείται και δημιουργείται μόνο, όταν οι άνθρωποι μιας κοινότητας αλληλεπιδρούν, δηλαδή ανταμώνουν, αναπολούν, μοιράζονται, ονειρεύονται, σχεδιάζουν, δρουν. Γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε, με την υλική και ηθική στήριξη των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Λογκανίκου, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να πράττουμε και να συν διοργανώνουμε πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό μας.

Σήμερα εγκαινιάζουμε στο Δημοτικό μας Σχολείο την πρώτη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εκπαίδευση, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνική και Πολιτιστική ζωή στον Λοyκαvίκο και τον Βόρειο Ταύγετο τον 200 αιώνα (1900-1980)». Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης αποτελεί άλλη μια συμβολή ενάντια στην «λήθη». Είμαστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή θα προκαλέσει συγκίνηση, αφού κάθε φωτογραφική ενότητα και κάθε φωτογραφία ξεχωριστά είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, μια επιστροφή στις ρίζες. Μας ξυπνάνε συναισθήματα νοσταλγίας των παιδικών μας χρόνων. Γεμίζουν δάκρυα τα μάτια μας από τη νοσταλγία των αγαπημένων απόντων, αυτών που δεν είναι πια μαζί μας, ωστόσο άφησαν όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά, το ανεξίτηλο αποτύπωμα τους και στον τόπο και στην καρδιά μας.

Κάποιοι θα ταξιδέψουμε στα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας με επίκεντρο τη σχολική μας ζωή, τότε που συνυπήρχαν αρμονικά στον καθημερινό χρόνο των παιδιών η φλόγα για μάθηση και το ακόρεστο κέφι για το ελεύθερο-αδόμητο και δομημένο παιχνίδι έξω, στις αυλές, στα χωράφια και στους δρόμους. Θα ξαναθυμηθούμε τα ζύγια και ίσως το μέτ ροv που χάσαμε.

Με την έκθεση αυτή, μέσα από το αρχειακό υλικό και τον φωτογραφικό φακό του Δ.Αvτώvακα, μπορούμε να ακούσουμε τον γλυκό πια απόηχο του μόχθου των παλιών συγχωριανών μας, που στα σκληρά χρόνια της φτώχειας, σε ιστορικές στιγμές, όλοι μαζί ενωμένοι χτίσανε με τα ροζιασμένα χέρια τους το σχολείο που μας φιλοξενεί σήμερα και ο ιδρώτας τους ζυμωνότανε με το όνειρο ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά τους, για μας.

Νικόλαος Ανεμοδουριώτης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου

Για να διαβάσετε όλο το Βιβλίο  πατήστε εδώ :   https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2019/05/λογκανίκο.pdf

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :