01Αυγ2017 – Η Μηχανή του Χρόνου

Δάνεια Ανεξαρτησίας

Την καταπληκτική ιστορία ενός έθνους που πριν καν απελευθερωθεί, έμαθε να δανείζεται, βάζοντας υποθήκη την εθνική γη, που δεν του ανήκε, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή με τη συμβολή ιστορικών κι ερευνητών παρουσιάζει τα δύο δάνεια του 1824 και του 1825, καθώς και πώς η Ελλάδα, ενώ χρεώθηκε 2.800.000 λίρες, έλαβε μόνο 600.000.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Έλληνες έπεσαν θύματα άκρατης κερδοσκοπίας από τους Βρετανούς τραπεζίτες, οι οποίοι όμως πήραν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν μια Επανάσταση, η οποία θα μπορούσε και να αποτύχει.

Με το πρώτο δάνειο ξεκινάει στον τόπο η συναλλαγή κρατικών αξιωματούχων με μίζες και προμήθειες, ενώ αναμφίβολα αποτέλεσε μία από τις αιτίες των δύο εμφυλίων πολέμων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όταν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες διχαστήκαν και για τη διαχείριση των χρημάτων.

Με το δεύτερο δάνειο του 1825 η οικονομική υποδούλωση στους ξένους ολοκληρώνεται, ενώ ακόμη δεν έχει ελευθερωθεί η χώρα και δεν έχει δημιουργηθεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Συγχρόνως, τα βρετανικά και αμερικανικά ναυπηγεία για άλλη μία φορά βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την άγνοια του ελληνικού λαού προς όφελός τους. Έτσι, οι Έλληνες, ενώ έχουν παραγγείλει και πληρώσει έξι ατμοκίνητα πλοία, παραλαμβάνουν μόνο τρία, από τα οποία μόνο το ένα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα αμερικανικά ναυπηγεία, η εκμετάλλευση ήταν χειρότερη. Ενώ υπήρχε συμφωνία και πληρώθηκαν οκτώ φρεγάτες, οι Έλληνες τελικά παρέλαβαν μία. Αυτή είναι η υπόθεση που θα μείνει στην Ιστορία ως το «σκάνδαλο του Λονδίνου».

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος