25Οκτ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου – Η μάχη των οχυρών – Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα

“Η μάχη των οχυρών – Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα”

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 και το έπος της μάχης των οχυρών παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο του Λαζάρου, 4 Απριλίου.
H εκπομπή παρουσιάζει όλο το δραματικό παρασκήνιο της επίθεσης, τον διπλωματικό πόλεμο και την στάση των Βαλκάνιων γειτόνων μας, όταν ο Χίτλερ τους ζήτησε να επιτρέψουν στο στρατό του να περάσει χωρίς με αντάλλαγμα τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην ηρωική άμυνα του ελληνικού στρατού στην περίφημη «γραμμή Μεταξά» στη Μακεδονία και τις αιματηρές μάχες στα οχυρά, που άντεξαν στην τρομακτική δύναμη πυρός της Βέρμαχτ.
Η οχυρωματική γραμμή εκτείνεται από τις Σέρρες μέχρι την Κομοτηνή και αποτελείται από 21 αυτόνομα οχυρά, τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές.
Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε μέσα στις περίφημες στοές του Οχυρού Ρούπελ, μίλησε με αξιωματικούς, ερευνητές, ιστορικούς, καθώς και με συγγενικά πρόσωπα μαχητών για το δεύτερο μεγάλο ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς.
Η Γερμανική επίθεση με τον κωδικό «Μαρίτα» εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε Κυριακή 6 Απριλίου του1941.
Η εκπομπή φωτίζει την ξεχωριστή ιστορία λοχία τον Δημήτρη Ίτσιου που αμύνθηκε μέχρι τέλους, αφού εξάντλησε και τις 33.000 σφαίρες που είχε στο πυροβολείο του.
Περιγράφει τις δραματικές ώρες της πυροβολαρχίας του Κυριακίδη που αρνήθηκε να σταματήσει να ρίχνει βολές αποκαλύπτοντας τη θέση του, ώστε να μην αφήσει αβοήθητους τους στρατιώτες των οχυρών που έκαναν επιθέσεις εφ΄ όπλου λόγχη.
Η ιστορία της κατάρριψης των περίφημων αεροπλάνων Στούκας από τον στρατιώτη Σεραφείμ Καραβασίλη, είναι σπάνια και μαζί με άλλες «ζωντανεύουν» τις κρίσιμες ώρες της γερμανικής μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες βετεράνων.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κωνσταντίνος Λαγός, Νίκος Γιαννόπουλος, Σταύρος Δορδανάς, Βασίλης Αναστασόπουλος, Αντρέας Καστάνης και Γιώργος Μέρμηγκας, ο αντιστράτηγος Σταύρος Δερματάς, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο διοικητής του Ρούπελ, Σαρρής Αδάμ, ο απόστρατος αξιωματικός Ηλίας Κοτρίδης, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα -Συνταγματάρχης ε.α. Βασίλης Νικόλτσιος, ο λοχίας Νίκος Κυρμπάσης, καθώς και οι συγγενείς μαχητών Αθανάσιος Τζούμας, Μιχάλης Δαβάκης, Γιώργος Σφακιανός και Ηλίας Παπαμιχαήλ.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος