06Ιαν2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

 «ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ»

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Την άγνωστη ζωή του Βασίλη Αυλωνίτη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο και φωτίζει άγνωστες στιγμές, όπως την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του μέσα στο θέατρο.
Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού, ο οποίος μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, καθώς σε μικρή ηλικία τους εγκατέλειψε, χάνοντας κάθε επαφή με τα παιδιά του. Σοκαριστική στιγμή ήταν όταν ο Αυλωνίτης μαζί με τον αδελφό του προσπάθησαν να τον συναντήσουν και εκείνος τους έδιωξε γιατί έπαιζε χαρτιά.
Η εκπομπή ζωντανεύει, μέσα από σπάνια ντοκουμέντα την δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον του ηθοποιού το 1931 στο θέατρο Περοκέ. Φανατικοί βενιζελικοί του επιτέθηκαν πάνω στην σκηνή, ενώ σατίριζε τους πολιτικούς της εποχής. Δυστυχώς η σφαίρα βρήκε στόχο έναν άτυχο μηχανικό που πέθανε ακαριαία.
Παλιές σπάνιες φωτογραφίες του ηθοποιού, δείχνουν ότι στα νιάτα του ήταν ένας πολύ γοητευτικός άντρας. Μάλιστα το διαζύγιο του απασχόλησε τον τύπο της εποχής, που έγραφε ότι ερωτεύτηκε μια πάμπλουτη χήρα, με την οποία έφυγε στο Παρίσι, εγκαταλείποντας την τότε σύζυγο του.Συγγενικά του πρόσωπα, φίλοι αλλά και ηθοποιοί αφηγούνται ιστορίες από την Κατοχή, περιστατικά από ταινίες, μιλούν για του μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς που έκανε αλλά και τις γκριμάτσες με τις οποίες ξεσήκωνε το κοινό.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Άκης Αυλωνίτης (ανιψιός), Γιώργος Αυλωνίτης (ανιψιός), Αλέκος Αυλωνίτης (ανιψιός), Κώστας Παπασπήλιος (βιογράφος), Άννα Φόνσου, Φώτης Μεταξόπουλος, Καίτη Παπανίκα, Φωτεινή Αποστολίδου (κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου), ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, η ιστορικός Μαρία Σαμπατακάκη, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος