04Φεβ2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

 “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο αρχιστράτηγος του ’21”

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Όλη η πολυτάραχη ζωή του Γέρου του Μοριά στην εκπομπή “Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”.
Τα πρώτα επαναστατικά βήματα και ο κλεφτοπόλεμος στα βουνά της Πελοποννήσου. Η άγρια καταδίωξη και ο αφορισμός από το Πατριαρχείο. Η επικήρυξη και η φυγή στη Ζάκυνθο. Η θητεία του ως κουρσάρος στα μαύρα καράβια, η μύηση στην Φιλική Εταιρεία. Οι μεγάλες μάχες, η άλωση της Τριπολιτσάς και τα Δερβενάκια. Οι προδοσίες και οι μεγάλοι αντίπαλοι. Ο Δράμαλης και ο Ιμπραήμ. Η απελευθέρωση, οι εμφύλιοι πόλεμοι και η φυλάκιση στο Παλαμήδι. Η δίκη παρωδία και η καταδίκη σε θάνατο. Η περίεργη ιστορία της περίφημης κόκκινης περικεφαλαίας, που είναι του αγγλικού στρατού και για την οποία είναι μύθος ότι ο Κολοκοτρώνης φορούσε στις μάχες αφού έτσι θα γινόταν εύκολος στόχος των Τούρκων σκοπευτών. Η πολιορκία των κάστρων της Πελοποννήσου ήταν καθοριστική για τον Αγώνα…
Η Άλωση της Τριπολιτσάς ήταν σχέδιο του Γέρου, που χρειάστηκε να πάει κόντρα με άλλους οπλαρχηγούς και προεστούς για να τους πείσει. Η φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο φαίνεται πως δεν είναι μία.
Αρχαιολόγοι σήμερα υποστηρίζουν ότι το κελί του είχε μικρή εσωτερική αυλή και δεν ήταν το μπουντρούμι που συνηθίζουν να προσκυνούν οι επισκέπτες στο Παλαμήδι.

Σκηνοθέτης: Γιώργος Νταούλης
Αρχισυντακτης: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος