28Ιαν2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – Από τη χολέρα της Αθήνας στη δημιουργία του Κολωνακίου

“Από τη χολέρα της Αθήνας στη δημιουργία του Κολωνακίου”

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Την ιστορία της χολέρας που «θέρισε» την Αθήνα το 1854, το επεισόδιο του άγγλου διπλωμάτη Νίκολσον που ταπείνωσε την ελληνική κυβέρνηση και την ιστορία δημιουργίας του αριστοκρατικού Κολωνακίου, θα παρακολουθήσουμε στην αποψινή «Μηχανή του Χρόνου».
Η εκπομπή περιηγείται στους δρόμους στο Κολωνάκι για να αποτυπώσει την ιστορία της περιοχής που ήταν ένας βοσκότοπος δίπλα από τα ανάκτορα και μέσα στο πέρασμα του χρόνου έγινε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας.  Τα «Κατσικάδικα» όπως έλεγαν το Κολωνάκι οι Αθηναίοι, άλλαξε όνομα εξαιτίας μιας μικρής μαρμάρινης κολώνας, που βρίσκεται ακόμη στην κεντρική πλατεία και τοποθετήθηκε έπειτα από θυσία ζώων.  Η «Μηχανή του Χρόνου» ταξιδεύει 161 χρόνια πίσω για να παρουσιάσει την ιστορία της χολέρας, που έφεραν στην Αθήνα πολλοί Γάλλοι στρατιώτες, από τα μέτωπα του Κριμαϊκού Πολέμου. Η νόσος αρχικά χτύπησε το μεγάλο λιμάνι και αργότερα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες. Όταν η χολέρα εξαπλώθηκε στην Αθήνα πέθαναν χιλιάδες κάτοικοι και σύντομα η πόλη μετατράπηκε σε έρημο τοπίο.

Η έρευνα της εκπομπής ζωντανεύει επίσης το διπλωματικό «επεισόδιο Νίκολσον» που σημειώθηκε επί πρωθυπουργίας Τρικούπη και αποτέλεσε μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ο ξυλοδαρμός του βρετανού διπλωμάτη σερ Άρθουρ Νίκολσον από τον χωροφύλακα Λουκά Καλπούζο και οι αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή πράξη. Να παραταχθούν στην πλατεία Συντάγματος δύο ενωμοτίες της Χωροφυλακής και να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τον διπλωμάτη. Μια πράξη που προκάλεσε την λαϊκή οργή και επίσπευσε την πτώση της κυβέρνησης Τρικούπη.

Στην εκπομπή μιλούν οι συγγραφείς Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Κυτίνος, οι δημοσιογράφοι Ζάχος Χατζηφωτίου και Τάσος Κοντογιαννίδης, η διπλωματούχος ξεναγός Κασσάνδρα Ποριώτη και η διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Λίτσα Χατζοπούλου.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

MENU