05Δεκ2015 – Η Μηχανή του Χρόνου – ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – Β΄ ΜΕΡΟΣ

“ΤΑ ΔΙΑΣΗΜΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – Β΄ ΜΕΡΟΣ”

«Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Από τον Μπίλι Μπο και τον Ιόλα, στον Φρέντυ Μέρκιουρι, τον Άντονυ Πέρκινς και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Η συγκλονιστική ιστορία του περίφημου μπασκετμπολίστα Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον και του ελληνο-αμερικανού δύτη Γκρεγκ Λουγκάνις, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο AIDS.
Τα πρώτα διαφημιστικά σποτ με τους χάρους, τα δρεπάνια και τους τάφους, η στάση της εκκλησίας και η αμηχανία που προκάλεσε τη δεκαετία του ‘80 η λέξη «προφυλακτικό» στο καθημερινό λεξιλόγιο.
Στην εκπομπή μιλούν οι φίλοι του Μπίλυ Μπο: Μιμή Ντενίση, Στέλιος Παρλιάρος και Λέννα Ζαννιδάκη, ενώ ο Θοδωρης Σαράντης αποκαλύπτει την άγνωστη επίσκεψη του Φρέντυ Μέρκιουρι στην Αθήνα και το νυχτερινό ξεφάντωμα στην Πλάκα.Για τις κοινωνικές και επιστημονικές συνέπειες, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους οι γιατροί: Γιάννης Κοσμίδης και Μάριος Λαζανάς, ο Κώστας Τσαρούχας, ο Γιώργος Λιάνης, η Λιάνα Κανέλλη και η Βάνα Μπάρμπα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος