20Ιαν2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – “Η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα- Α΄ Μέρος”

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ – Α΄ ΜΕΡΟΣ

Η «Μηχανή του χρόνου» κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας, αλλά και της Ελλανοδίκου Επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και ήλεγχαν τη σωστή διεξαγωγή των Αγώνων.
Η συμμετοχή των αθλητών υπαγόταν σε αυστηρούς κανόνες που ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη άφιξη στην Ολυμπία, ο χρηματισμός, αλλά και η άσκηση μαγείας στον αντίπαλο, αποτελούσαν αιτίες αποκλεισμού.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τόσο ιεροί, που ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων, οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια.
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί στην αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ήρας, καθώς και στο ναό του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, σμιλευμένο από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα αυτό θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από τη μάχη στον Μαραθώνα.

Διεύθυνση σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Έρευνα: Τζένη Διονυσοπούλου
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: KaΒel – Κατερίνα Μπεληγιάννη