14Φεβ2020 – Η Μηχανή του Χρόνου – Αλέξανδρος και Ασπασία. Ο απαγορευμένος έρωτας του βασιλιά

«Αλέξανδρος και Ασπασία. Ο απαγορευμένος έρωτας του βασιλιά»

Στα μέσα της δεκαετίας του 1910, η Ελλάδα κόβεται στα δύο. Ο εθνικός διχασμός μοιράζει χωριά, ακόμα και οικογένειες. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έρχονται σε οριστική ρήξη, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρώτου από το θρόνο και της έξωσης του από τη χώρα. Τότε τον θρόνο αναλαμβάνει ο δευτερότοκος γιος του, Αλέξανδρος που ήταν ένας πολιτικά άπειρος μπον βιβέρ. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε ερωτευτεί μία γοητευτική Αθηναία, την Ασπασία Μάνου, η οποία όμως δεν ήταν γαλαζοαίματη. Ήταν ένας έρωτας που κυνηγήθηκε ανηλεώς και άντεξε μέχρι τέλους.
Η εκπομπή φωτίζει τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις της εποχής, με τον μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη και την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών από τους Τούρκους, αλλά και τον ρόλο των προσώπων σ΄έναν κόσμο που άλλαζε, με δραματικές εξελίξεις και ανατροπές. Ο νεαρός βασιλιάς συμπορεύτηκε με τον ευφυή Βενιζέλο και ήταν αυτός που έδωσε το όνομά του στην σημερινή Αλεξανδρούπολη, όταν η πόλη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.
Ένα μήνα μετά την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, ο Αλέξανδρος πέθανε πρόωρα ύστερα από το δάγκωμα μίας μαϊμούς. Ο θάνατος αυτός σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή, αφού πυροδότησε εξελίξεις που άλλαξαν για πάντα τον ρου της ελληνικής ιστορίας. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, εάν ο νεαρός βασιλιάς δεν έκανε, εκείνη τη φθινοπωρινή μέρα του 1920, τον πρωινό του περίπατο στο κτήμα Τατοΐου, ενδεχομένως η Μικρασιατική Καταστροφή να μην είχε συμβεί.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Κώστας Σταματόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιωάννης Παπαφλωράτος, ο συγγραφέας και βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, ο γενικός διευθυντής του «Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης, ο αντιπρόεδρος της εθνολογικής εταιρείας, Νίκος Ρωκ Μελάς, η νύφη της Ραλλούς Μάνου, Σοφία Μυλωνά, ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Γιαμαρέλλος.
Στην εκπομπή προβάλλεται σπάνιο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από την σύντομη ζωή του Αλεξάνδρου Α΄.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος