14Νοε2015 – Η Μηχανή του Χρόνου

«Ο φασισμός και τα ρουσφέτια της επταετίας»

H «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει τα «βρόμικα χέρια» των συνταγματαρχών και το φασισμό στην καθημερινότητα στα χρόνια της χούντας.
Η εκπομπή καταγράφει τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, την οικογενειοκρατία και τις «ολοκληρωτικές» παρεμβάσεις, ακόμη και στη νομοθεσία προς όφελος των πραξικοπηματιών.
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διόρισε τα δύο του αδέρφια Κωνσταντίνο και Χαράλαμπο σε υπουργικούς θώκους, ο Στυλιανός Παττακός μεσολάβησε σε δουλειές του δήμου Αθηναίων υπέρ του γαμπρού του, ενώ ο Νικόλαος Μακαρέζος έκανε υπουργό τον κουνιάδο του, ο οποίος ήταν ένας απλός καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης. Η εκπομπή φωτίζει το πώς οι «Απριλιανοί» βάφτισαν ως οικονομικό θαύμα τις χαριστικές συμβάσεις, τις παράνομες δανειοδοτήσεις, τις απευθείας αναθέσεις και τα ανεκτέλεστα έργα. Η έρευνα παρουσιάζει το «μεγάλο αδερφό» της χούντας με τις παρακολουθήσεις και το επιλεκτικό «κυνήγι» δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, δικαστικών και ιερέων. Εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες για το άγνωστο δίκτυο πληροφοριοδοτών στο οποίο συμμετείχαν πολλοί θυρωροί και περιπτεράδες. Στην εκπομπή αποκαλύπτουν καθημερινές πρακτικές του φασιστικού καθεστώτος μεταξύ άλλων, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, ο νομικός Αριστείδης Οικονομίδης, ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ευάγγελος Χεκίμογλου, οι δημοσιογράφοι Μαρία Παπουτσάκη, Γιώργος Καραλής και Νικηφόρος Αντωνόπουλος, ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Μελέτης Μελετόπουλος, ο δημοσιογράφος και διευθυντής αθηναϊκών εφημερίδων Τίτος Αθανασιάδης και ο αντιστασιακός αρχιπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Αντώνης Κακαράς.

«Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος