26Σεπ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου

 «Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού – A’ ΜΕΡΟΣ» 
Βίκυ Μοσχολιού. Η Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού για τον Γιάννη Τσαρούχη. Ένα ακριβό Βιολοντσέλο για τον Φοίβο Ανωγειανάκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Για τους περισσότερους, όμως, ήταν η φωνή που μιλούσε απευθείας στην λαϊκή ψυχή.
Η «Μηχανή του Χρόνου» γυρίζει πίσω στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και της μεταπολεμικής Ελλάδας, για να πιάσει από την αρχή το νήμα της ζωής μίας από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της χώρας.
Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο, αλλά η οικογένεια μετακόμισε στο Αιγάλεω εξαιτίας του ότι η μητέρα της έπασχε από φυματίωση και είχε ανάγκη από καθαρό αέρα. Στο αυθαίρετο πατρικό σπίτι, που βοήθησε και η ίδια να χτιστεί, έζησε τα πρώτα φτωχικά, αλλά ευτυχισμένα, χρόνια της ζωής της.
Τα πρώτα ερεθίσματα στο τραγούδι η Μοσχολιού τα πήρε από τον πατέρα της τον κυρ Αλέκο, για τον οποίο ο Γιώργος Ζαμπέτας έγραψε το ομώνυμο τραγούδι. Ούτε που φανταζόταν την καλλιτεχνική πορεία της κόρης του την εποχή που την ξυλοφόρτωνε για να μην ανέβει στο πάλκο.
Η Βίκυ Μοσχολιού για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της έγινε βοηθός γαζωτή, «κορδελιάστρα σε παπουτσάδικο», όπως έλεγε η ίδια, στα 13 της..
Στα πρώτα της βήματα η Βίκυ Μοσχολιού αντιμετώπισε πλήθος δυσκολιών. Από την συμπεριφορά των μουσικών απέναντι σε ένα 18χρονο και άβγαλτο κορίτσι, μέχρι την τραυματική εμπειρία στην περιοδεία της Αυστραλίας μαζί με το πρώτο όνομα της εποχής, τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την περιπέτεια που έζησε η ανήλικη, τότε, η Μοσχολιού στο Σίδνεϊ, όταν, εξαιτίας των προβλημάτων, ο Καζαντζίδης διέκοψε τις εμφανίσεις. Οι διοργανωτές μήνυσαν τους Έλληνες μουσικούς και τους άφησαν χωρίς χρήματα. Η ίδια η Μοσχολιού ισχυρίστηκε ότι για να επιστρέψει στην Ελλάδα «βγήκε στη ζητιανιά».
Μετά από αυτή την περιπέτεια εγκατέλειψε το τραγούδι, στο οποίο την επανέφερε ο Λαμπρόπουλος της Κολούμπια και ο Ξαρχάκος που της χάρισε την πρώτη της επιτυχία με τη συμμετοχή της στην ταινία «Λόλα». Τη νύχτα της πρεμιέρας η Βίκυ Μοσχολιού γίνεται γνωστή και λίγο καιρό μετά, εξαιτίας μίας σύμπτωσης, ο Ζαμπέτας της δίνει τα τραγούδια που την καθιερώνουν στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Τα τραγούδια ο Ζαμπέτας τα έγραψε για την Πόλυ Πάνου, αλλά εκείνη, αντί για πρόβα προτίμησε να πάει στη θάλασσα. Η τύχη ευνοεί τη Μοσχολιού και ο συνθέτης της έδωσε να τραγουδήσει τα «Ξημερώματα», το «Πάει Πάει» και τα «Δειλινά». Είναι η ίδια εποχή που θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της το Μίμη Δομάζο.
Στην εκπομπή μιλάνε συνεργάτες της, καλλιτέχνες και μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζονται αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσε η Βίκυ Μοσχολιού στο παρελθόν.

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος