18Σεπ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου

«Το Ολοκαύτωμα στο χωριό Κομμένο της Άρτας»

«Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

Μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Άρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την παρουσία ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή.
Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν κοιμηθεί ύστερα από γαμήλια γιορτή. Τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του άμαχου πληθυσμού. Ο ιερέας που τέλεσε το γάμο και οι καλεσμένοι της οικογένειας ήταν οι πρώτοι νεκροί της ναζιστικής θηριωδίας.
Ο γαμπρός Θεοχάρης και η νύφη Αλεξάνδρα Μάλλιου εκτελέστηκαν αγκαλιασμένοι στο νυφικό κρεβάτι. Από τα εννέα παιδιά της οικογένειας Μάλλιου, επέζησαν μόνο δύο και περιγράφουν στο Χρίστο Βασιλόπουλο τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους.
Οι Γερμανοί έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια, σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και στο τέλος έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα πτώματα και τα σπίτια του χωριού.
Βίασαν τις πιο όμορφες κοπέλες, ξεκοίλιασαν τις έγκυες και σκότωσαν τα νεογνά με βαμβάκι που έβαλαν αναμμένο στο στόμα τους.
Ελάχιστοι κάτοικοι ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό Κόλπο. Στο τέλος της σφαγής οι ναζί στρατιώτες κάθισαν στην πλατεία του χωριού, δίπλα σε επτά πτώματα, έφαγαν, ήπιαν μπύρες και λεηλάτησαν τα υπάρχοντα των νεκρών κατοίκων, αφήνοντας εκεί άδειες κονσέρβες.
Συνολικά φονεύθηκαν 317 άτομα.
Η εκπομπή αναζητεί την τύχη όλων των Γερμανών που συμμετείχαν στο ολοκαύτωμα, καθώς κανένας δεν πλήρωσε για τα εγκλήματά του και κάποιοι έγιναν επιφανή στελέχη της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Η εκπομπή παρουσιάζει και συγκλονιστικές μαρτυρίες πολλών αξιωματικών και απλών στρατιωτών της Βέρμαχτ που συμμετείχαν στα αντίποινα και μίλησαν για το Κομμένο στον Γερμανό ιστορικό Χ. Μάγερ.

Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος