18Οκτ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου “Η αιματοβαμμένη γερμανική μεραρχία Εντελβάις στην Ελλάδα- B΄ Μέρος”

«Η αιματοβαμμένη Γερμανική Μεραρχία Εντελβάις στην Ήπειρο – B΄ Μέρος: Η σφαγή στους Λιγκιάδες και την Παραμυθιά και η εξόντωση χιλιάδων Ιταλών στην Κεφαλονιά και των Εβραίων των Ιωαννίνων»

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει στο δεύτερο μέρος της έρευνας για τη δράση της μεραρχίας Εντελβάις, που αιματοκύλησε την Ήπειρο, το 43- 44. Μέσα σε λίγους μήνες κατέκαψε εκατοντάδες χωριά και έκανε τα ολοκαυτώματα στη Μουσιωτίτσα, το Κομμένο Άρτας, στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, την Παραμυθιά και την Κεφαλονιά.
Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σκότωσαν πάνω από 2.500 άμαχους στην Ήπειρο, αλλά και 10.000 Ιταλούς αιχμαλώτους της λεγόμενης μεραρχίας Άκουι, που αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους όταν η χώρα τους συνθηκολόγησε με τις συμμαχικές δυνάμεις.
Η εκπομπή ρίχνει φως και στην πραγματική ιστορία του Άμος Παμπαλόνι, του λοχαγού που αντιστάθηκε στους Γερμανούς και η ζωή του έγινε η ταινία το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».
Η συνεργασία της Εντελβάις με τους Τσάμηδες στο έγκλημα της Παραμυθιάς
Οι στρατιώτες της Εντελβάις, συνεργάστηκαν με τους αλβανόφωνους κατοίκους της Θεσπρωτίας, τους λεγόμενους Τσάμηδες. Με επίσημα έγγραφα από τα γερμανικά αρχεία, η «Μηχανή του χρόνου», αποδεικνύει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί σε συνεργασία με τους τσάμηδες, το καλοκαίρι του 43, στη Θεσπρωτία.
Σκότωσαν κατοίκους, ενώ άλλους τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βίασαν γυναίκες και άρπαξαν περιουσίες.
Εκτέλεσαν και τους πιο επιφανείς πολίτες της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, 49 πρόκριτους με το πρόσχημα των αντιποίνων.
Η εξόντωση των Εβραίων των Ιωαννίνων Οι καταδρομείς της Εντελβάις, οργάνωσαν σύμφωνα με τις οδηγίες του γερμανικού αρχηγείου στην Αθήνα, τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας.
Δύο χιλιάδες Γιαννιωτοεβραίοι, βρέθηκαν στο Άουσβιτς- Μπιρκενάου, από τους οποίους επέστρεψαν μόνο 163.
Δύο επιζήσασες του Ολοκαυτώματος, διηγήθηκαν στον Χρίστο Βασιλόπουλο εκείνες τις φρικιαστικές ώρες που τις συνέλαβαν και τις μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η σφαγή στους Λιγκιάδες
Η δολοφονία ενός και μόνο Γερμανού αξιωματικού από αντάρτες, αν και τυχαία, ήταν αρκετή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος αίματος από την Εντελβάις.
Στις 3 Οκτωβρίου του 43 έσφαξαν και έκαψαν συνολικά 86 κατοίκους στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων. Τα περισσότερα ήταν γυναικόπαιδα. Ο μοναδικός επιζών, περιγράφει στη «Μηχανή του χρόνου» πως γλύτωσε, αν και ήταν μόλις 15 μηνών και πληγωμένος βαριά από τη ξιφολόγχη ενός αδίστακτού Γερμανού.
Κάθε χρόνο, την Πεντηκοστή, στο Μίτενβαλντ της Βαυαρίας, βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και νοσταλγοί του ναζιστικού παρελθόντος, υμνούν τα κατορθώματα μιας γερμανικής μεραρχίας, της λεγόμενης Εντελβάις, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο που τα αυτά «κατορθώματα» δεν είναι τίποτα άλλο από ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.
Στην εκπομπή, μιλούν οι: Ιάσων Χανδρινός ιστορικός, Θανάσης Γκότοβος καθηγητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων, Αλέκος Ράπτης ιστορικός ερευνητής (συνεργάτης με το Γερμανό ερευνητή Μάγιερ, που αποκάλυψε τη δολοφονική ταυτότητα της μεραρχίας), Απόστολος Παπαγεωργίου ιστορικός ερευνητής (συνεργάτης με το Γερμανό ερευνητή Μάγιερ, που αποκάλυψε τη δολοφονική ταυτότητα της μεραρχίας), Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος Ισραηλίτικης κοινότητας Ιωαννίνων – καθηγητής παθολογίας, Δημήτρης Βλαχοπάνος συγγραφέας–φιλόλογος. Κάτοικοι από τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων που επέζησαν από το μακελειό ή έχασαν τις οικογένειες τους αφηγούνται λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές της σφαγής, επιζώντες από το ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά και κάτοικοι της Κεφαλονιάς Κεφαλονιάς και Ιταλοί βετεράνοι που είδαν τη δολοφονική μανία των στρατιωτών της Εντελβάις.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος