18Νοε2019 – Η Μηχανή του Χρόνου – ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

 «ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Η εκπομπή ξετυλίγει την περιπετειώδη ζωή της μεγάλης στιχουργού, που έσπασε το ανδρικό κατεστημένο στο λαϊκό τραγούδι. Η έρευνα φωτίζει τη ζωή της, από τα παιδικά χρόνια στη Μικρά Ασία και την τραυματική εμπειρία του διωγμού και της προσφυγιάς. Ακολουθεί τα βήματά της μέχρι την Αθήνα, όπου η φιλόδοξη Ευτυχία αποφασίζει να γίνει ηθοποιός αψηφώντας τα συντηρητικά ήθη της εποχής. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει ποιήματα, αλλά από το θέατρο γνωρίζει τη Μαρίκα Νίνου και μέσω εκείνης τον Τσιτσάνη, ο οποίος θα γίνει «ο δάσκαλός της στον στίχο». Οι συνεργασίες διαδέχονται η μία την άλλη. Τα τραγούδια της συγκλονίζουν το κοινό. «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Γυάλινος κόσμος», «Είμαστε Αλάνια», «Όνειρο Απατηλό» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έμειναν στην ιστορία.
Η Παπαγιαννοπούλου πουλάει τα τραγούδια της απαρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματά της, μόνο και μόνο για να βρίσκει τα χρήματα να τρέφει το πάθος της, τη χαρτοπαιξία. Αυτή η τακτική θα τη φέρει σε σύγκρουση με τον Τσιτσάνη σχετικά με την πατρότητα των στίχων ορισμένων τραγουδιών. Η ζωή της επιφυλάσσει μεγάλες δοκιμασίες, με αποκορύφωμα το θάνατο της κόρης της Μαίρης.
Στην εκπομπή μιλούν ο εγγονός της στιχουργού, Αλέξης Πολυζωγόπουλος, η ηθοποιός Νένα Μεντή, ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος, οι ερευνητές του ελληνικού τραγουδιού Γιώργος Τσάμπρας, Παναγιώτης Κουνάδης και Σπύρος Κουρκουνάκης, ο χορογράφος Δημήτρης Ιβάνωφ, ο μουσικός παραγωγός και στιχουργός Γιάννης (Bach) Σπυρόπουλος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Βολιώτης-Καπετανάκης.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος