Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε: «Η εποχή των Κοτζαμπάσηδων»

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες των Κοτζαμπάσηδων την περίοδο της τουρκοκρατίας και κατά την επανάσταση. Οι Κοτζαμπάσηδες ήταν οι εκλεγμένοι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων και συνεργάτες των τουρκικών αρχών. Ήταν τα «γουναρικά», όπως τους είχε αποκαλέσει υποτιμητικά ο Κολοκοτρώνης, και υπήρξαν αμφιλεγόμενοι πρωταγωνιστές μιας πολιτικής ελίτ η οποία βασίζονταν σε ίντριγκες, δολοπλοκίες και αδυσώπητους ανταγωνισμούς για την εξουσία και το χρήμα. Οι κοτζαμπάσηδες κυνήγησαν ανελέητα τους κλέφτες την περίοδο του μεγάλου διωγμού από τον σουλτάνο, το 1806, ενώ συγκρούστηκαν μαζί τους και στη διάρκεια της επανάστασης. Οι προεστοί παρά τους δισταγμούς, οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα, μόνο που στην ηγεσία έβλεπαν τους εαυτούς τους, χωρίς πλέον να δίνουν λογαριασμό στους Οθωμανούς. Η δύναμη που είχαν συγκεντρώσει στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής τους επέτρεψε να παίξουν σημαντικό ρόλο στον εθνικό αγώνα. Η εκπομπή διερευνά τις πηγές και ξεδιπλώνει πτυχές της καθημερινής ζωής. Μιας ζωής που συνήθως επιφύλασσε χλιδή για τους περισσότερους κοτζαμπάσηδες και αγγαρείες για τους ραγιάδες, που βρίσκονταν υπό την «προστασία» τους. Όμως, αν και οι χριστιανοί άρχοντες όριζαν την τύχη ολόκληρων πληθυσμών, δεν κατάφερναν πάντοτε να ορίσουν την ίδια τους τη μοίρα. Σουλατσάριζαν με άνεση στο κονάκι του Πασά, αλλά με την ίδια άνεση το κεφάλι τους μπορούσε να κατρακυλήσει στα σκαλοπάτια του Σαράι, όταν οι ανταγωνιστές τους πετύχαιναν να κυριαρχήσουν. Η δράση τους, βεβαίως, είχε και θετικές πλευρές, όπως το ότι μεσολαβούσαν μεταξύ υπόδουλων και Οθωμανών, φιλτράροντας την οργή της εξουσίας.
Στην εκπομπή μιλούν καθηγητές ιστορίας που ειδικεύονται στη μελέτη της δράσης των κοτζαμπάσηδων, συγγραφείς και απόγονοι προυχοντικών οικογενειών. Θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική ιστορία μυθοπλασίας. Αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και την ξετυλίγουμε καρέ καρέ, στη «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ .
ΜΟΝΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΡΧΑΛΑΜΑΣ .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ- ΚaBel.

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος

23Νοε2014 – Η Μηχανή του Χρόνου – Η εποχή των Κοτζαμπάσηδων