30Οκτ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου – Το σχέδιο Μάρσαλ

Το σχέδιο Μάρσαλ

Το σχέδιο Μάρσαλ αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε το πιο μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και πολιτικής επιρροής της Ευρώπης. Την αναγκαιότητα ενός παρόμοιου, οικονομικού σχεδίου επικαλούνται σήμερα πολλοί αναλυτές για να ξεπεραστεί η ύφεση και η ενδεχόμενη κατάρρευση των αγορών. Η εκπομπή ερευνά τις αθέατες πλευρές του προγράμματος στην Ελλάδα και καταγράφει οφέλη και αστοχίες. Ξένοι τεχνοκράτες είχαν εγκατασταθεί στα ελληνικά υπουργεία, έδιναν εντολές και επέβλεπαν που πήγαινε η περίφημη βοήθεια, καθώς θεωρούσαν «διεφθαρμένο» και «ανίκανο» το πολιτικό σύστημα. Ήταν τότε που η αθηναϊκή κοινωνία είχε βουίξει με την καταγγελία ότι ξένος επίτροπος έφτασε στο σημείο να χαστουκίσει Έλληνα υπουργό, χωρίς καμία συνέπεια. Είναι η ίδια εποχή, όμως, που η πεινασμένη Ελλάδα βρίσκει τροφή, ένδυση και κατασκευάζει τις απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία ενός προηγμένου κράτους. Τότε δημιουργήθηκε η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΕΟΤ, ενώ με αμερικανικά κεφάλαια επισκευάστηκαν το λιμάνι του Πειραιά και χιλιάδες χιλιόμετρα εθνικής οδοποιίας. Ο Μάρσαλ επισκέπτεται την Ελλάδα εν μέσω Εμφυλίου Πολέμου (1948) και επιβεβαιώνει την στήριξη του στην κυβέρνηση Σοφούλη. Εντύπωση προκαλεί η δημόσια εμφάνιση του σε κεντρικό κινηματογράφο, όπου παίζεται η ταινία «Τα νιάτα εξορμούν».
Η «Μηχανή του χρόνου» φωτίζει όλες τις πτυχές του περίφημου σχεδίου που στόχευε κυρίως στην ανασυγκρότηση της Δυτικής Γερμανίας ως ανάχωμα στον «κομμουνιστικό κίνδυνο».
Συγχρόνως χρηματοδοτήθηκαν κι άλλες χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η οποία ως αντάλλαγμα «απομακρύνθηκε» από τη Σοβιετική επιρροή και εντάχθηκε μια για πάντα στο άρμα της Δύσης.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

MENU