28Νοε2015 – Η Μηχανή του Χρόνου

«Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΤΖ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΙΛΥ ΜΠΟ (A΄ ΜΕΡΟΣ)»
Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

 

Η εκπομπή καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία που πανικοβλήθηκε και υπέστη ένα τρομερό κύμα παραπληροφόρησης.«Κλείστε τους ομοφυλόφιλους στη Σπιναλόγκα», ήταν ένας από τους τίτλους των εφημερίδων, εκείνη την εποχή της άγνοιας και της ενοχοποίησης.
Στην Αμερική, η κοινή γνώμη κινητοποιήθηκε όταν αρρώστησε και πέθανε εξαιτίας του ιού, ο γόης του Χόλυγουντ Ροκ Χάτσον.Στην Ελλάδα, το πρώτο διάσημο θύμα ήταν ο πετυχημένος νεαρός σχεδιαστής Μπίλι Μπο. Η «Μηχανή του χρόνου» καταγράφει το κυνήγι του τύπου, τις φήμες, τις ψευδείς ειδήσεις και τις υπερβολές για την προσωπική του ζωή.
Ήταν τέτοιος ο ανταγωνισμός, ακόμη και γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα, ώστε όταν δημοσιεύτηκε η είδηση του «θανάτου» του, την διάβασε και ο ίδιος ο Μπίλυ Μπο καθώς ακόμη έδινε τη μάχη με τον ιό του AIDS. Η παραπληροφόρηση και η άγνοια οδήγησαν σε μεγάλες υπερβολές ακόμα και ορισμένους γιατρούς. Η ενοχοποίηση των ασθενών, η περιθωριοποίηση τους και η απαξίωση των ίδιων και της οικογένειας τους, ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας όταν εμφανίσθηκε ο τότε θανατηφόρος και άγνωστος ιός. Στην εκπομπή μιλούν οι φίλοι του Μπίλι Μπο: Μιμή Ντενίση, Στέλιος Παρλιάρος και η Λένα Ζαννιδάκη, η δημοσιογράφος στην οποία έδωσε την τελευταία του συνέντευξη.
Για τις κοινωνικές και επιστημονικές συνέπειες, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, ο γιατρός Γιάννης Κοσμίδης, που πρώτος διέγνωσε τον ιό στην χώρα μας, ο Κώστας Τσαρούχας, ο Γιώργος Λιάνης, η Λιάνα Καννέλη και η Βάνα Μπάρμπα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης
Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος