01Οκτ2019 – Η Μηχανή του Χρόνου – Λήσταρχος Νταβέλης

Λήσταρχος Νταβέλης

Λήσταρχοι. Τους αποκάλεσαν «Βασιλείς των Ορέων», επειδή βγήκαν στο βουνό για να ζήσουν ελεύθεροι και ανυπότακτοι. Υπήρξαν η συνείδηση του καταπιεσμένου λαού, που έψαχνε να βρει ήρωες για να αντέξει την φτώχεια και την αλαζονεία της εξουσίας. Το νεοελληνικό κράτος μετά την επανάσταση του ’21 βρέθηκε στα χέρια των Βαυαρών και της περίφημης αντιβασιλείας. Πολλοί οπλαρχηγοί επέστρεψαν στα λημέρια τους για να αναπνεύσουν ελεύθερα και να καταφέρουν να επιβιώσουν. Αυτήν την παράδοση βρήκαν και συνέχισαν οι ληστές της εποχής του Όθωνα.
Ο πιο ξακουστός ήταν ο λήσταρχος Νταβέλης, ένας τολμηρός νέος από τα Στύρα Ευβοίας, που έδρασε στην Αττικό-Βοιωτία με ορμητήριο την περιοχή του Παρνασσού και της Λειβαδιάς.
Βγήκε στο «κλαρί» για τα μάτια μιας όμορφης χωριατοπούλας, που όμως την είχαν τάξει σ’ ένα πλούσιο τσέλιγκα.
Ο τσέλιγκας τον κατήγγειλε ως ληστή και στην συμπλοκή με τους χωροφύλακες ο Νταβέλης σκότωσε έναν από αυτούς. Έτσι λέγεται ότι πέρασε στην παρανομία, αν και δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί κάθε ιστορία που ακούγεται για το ξεκίνημα του Νταβέλη.
Η «Μηχανή του χρόνου» καταγράφει την ιστορία και τον μύθο, γύρω από τον θρυλικό ληστή, που έγινε λαϊκό ανάγνωσμα, τραγούδι, θεατρικό έργο, πίνακας ζωγραφικής και πέρασε στην λαϊκή φαντασία ως ο άνθρωπος, που αναμετριέται με το ανίκητο κράτος και κερδίζει.
Ωστόσο πίσω από τις λαϊκές δοξασίες κι επιθυμίες κρύβεται μια αιματοβαμμένη ιστορία με εγκλήματα, λεηλασίες, καταστροφές και απαγωγές, που στιγμάτισαν την δράση του.
Η φήμη του Λήσταρχου ήταν τέτοια, που ακόμα και το πιο ακραίο ψέμα ακουγόταν σαν αληθινή ιστορία. Το ότι βρέθηκε στην αγκαλιά της Δούκισσας της Πλακεντίας είναι σίγουρα μια ακραία εκδοχή, καθώς ο νεαρός ληστής πέθανε στα 25 του χρόνια, ενώ η Δούκισσα εκείνη την εποχή ήταν 70 ετών. Η αλήθεια είναι ότι ο Νταβέλης είχε σχέσεις με μία πλούσια αριστοκράτισσα. Την Ιταλίδα κόμισσα Μπανκόλι, την οποία απήγαγε για λογαριασμό ενός φίλου του. Τότε λέγεται, ότι οι δυο τους έζησαν έναν απαγορευμένο έρωτα. Ο φίλος του Νταβέλη εξοργίστηκε κι ορκίστηκε να φέρει το κεφάλι του στα πόδια της βασίλισσας Αμαλίας.
Το τέλος ήταν αντάξιο της ανδρείας και των δυο.
Στην ιστορία πέρασαν τα λόγια του Νταβέλη, που δεχόταν τα πυρά του παλιού του φίλου Μέγα, ο οποίος είχε αλλάξει στρατόπεδο και ήταν αξιωματικός. Λίγο πριν αλληλοεξοντωθούν φώναξε: «Ούτε ο Νταβέλης στα βουνά, ούτε ο Μέγας στα παλάτια».
Το κομμένο κεφάλι του ληστή θα εκτεθεί δημόσια στην πλατεία Συντάγματος και το όνομα του θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στα μέρη που έδρασε ο Νταβέλης και οι άλλες συμμορίες της Αττικό-Βοιωτίας. Η κάμερα βρέθηκε στο Ζεμενό, ένα βραχώδες ύψωμα στους πρόποδες του Παρνασσού, όπου το 1856 έγινε η τελική αναμέτρηση του Λήσταρχου με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος