31Οκτ2015 – Η Μηχανή του Χρόνου

«Λογοκρισία και Προπαγάνδα στα χρόνια της Χούντας»

«Η «Μηχανή του χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων. Αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, το 2013 βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα.

 

Με τη λογοκρισία και την προπαγάνδα στα χρόνια της χούντας ασχολείται στη «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Η εκπομπή θυμάται τις διάφορες μορφές λογοκρισίας που εφάρμοζε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Μέσα από εφημερίδες, δίσκους και σκίτσα της εποχής, αλλά και μαρτυρίες δημοσιογράφων και καλλιτεχνών που υπέστησαν τη λογοκρισία, η εκπομπή σκιαγραφεί τους μηχανισμούς μέσω των οποίων διαμορφώνονταν η τότε δημόσια σφαίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πλήρης διαστρέβλωση των όσων έγιναν κατά τη κηδεία του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Ο Χ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ αξιοποιεί το αρχείο της ΕΡΤ για να εντοπίσει ντοκουμέντα και τεκμήρια που δίνουν την εικόνα της εποχής. Βρίσκει πολλούς λογοκριμένους δίσκους και παρουσιάζει τις ιστορίες των κομμένων τραγουδιών. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σπάνιο οπτικό υλικό με τον θεωρητικό της χούντας ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΑΛΑ επί το έργο, σε ομιλίες και περιοδείες, καθώς και το κομμένο φιλμ από τη δίκη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ.

Έρευνα:Χρήστος Πετρόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος