Η Μηχανή του Χρόνου | Ντίνος Ηλιόπουλος

Η έρευνα φωτίζει την πρώτη περίοδο της ζωής του, στην κοσμοπολίτικη Μασσαλία, όπου βρέθηκε ο έμπορος πατέρας του. Εκεί, όπου ο μικρός Ντίνος επηρεάστηκε από τον κόσμο της Έβδομης Τέχνης και αργότερα θέλησε να γίνει ηθοποιός.
Ο Ηλιόπουλος όμως, έζησε την οικονομική καταστροφή μέσα από το παγκόσμιο κραχ της δεκαετίας του ’30 αφού η οικογενειακή επιχείρηση πτώχευσε. Νωρίτερα, ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με το θάνατο, καθώς είχε χτυπηθεί από κοιλιακό τύφο και είχε πέσει σε κώμα. Το μικρό αγόρι με την αστεία μύτη και την ιδιαίτερη κίνηση, τα κατάφερε. Η «Μηχανή του Χρόνου» βρήκε τα σημάδια του μεγάλου κωμικού στο χρόνο, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και επιχείρησε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Οι εξεταστές του όμως, τον «έκοψαν» ως ακατάλληλο. Η ζωή για τον Ντίνο Ηλιόπουλο ήταν πάντα μια πρόκληση, την οποία κέρδισε με το σπαθί του τα επόμενα χρόνια στο πανί και στο σανίδι.
Στην εκπομπή μιλούν ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, η Μάρω Κοντού, η Άννα Φόνσου, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Βαγγέλης Πλοιός, οι κόρες του, Εβίτα και Χίλντα, ο ανιψιός του, Ηλίας Δημητρίου, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, ο βιογράφος του, Μάκης Δελαπόρτας, καθώς και η μαθήτριά του Δέσποινα Δρεπανιά.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος