09Σεπ2017 – Μουσικές του κόσμου

Επεισόδιο 4ο: Λουμπλιάνα – Σλοβενία

Η μουσική της Λιουμπλιάνα είναι τόσο ποικιλόμορφη όσο και η ίδια η Σλοβενία. Στο σταυροδρόμι Κροατίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας, η μουσική της Σλοβενίας έχει δεχτεί επιρροές από όλες αυτές τις γειτονικές της χώρες.

Το σημερινό επεισόδιο είναι μια απόπειρα συνάντησης με τα πιο αντιπροσωπευτικά μουσικά είδη και τους μουσικούς αυτής της πολύ μικρής αλλά γεμάτης ταλέντα χώρας. Οι Magnifico, Katalena, Chris Eckman (The Walkabouts) και Orlek είναι μερικοί εξ αυτών.

Με τα λόγια του Luka Zagorinic, ραδιοφωνικού παραγωγού του πιο εναλλακτικού σταθμού της πόλης: «είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε ένα και μόνο αντιπροσωπευτικό είδος της μουσικής σκηνής της Λιουμπλιάνα. Εδώ, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα, από τους βαλκανικούς ήχους των χάλκινων πνευστών, την ροκ και την ποπ ως τις παραδοσιακές πόλκες και άλλους παραδοσιακούς ρυθμούς. Το πρόβλημα με μια χώρα τόσο μικρή όσο η Σλοβενία – με μόλις 2.000.000 κατοίκους – είναι πώς για έναν μουσικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει μόνο από τη μουσική».

Οι «Μουσικές του κόσμου», επιχειρούν ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι από παραδοσιακούς ήχους και εξωτικούς ρυθμούς, μέχρι ηλεκτρονικά ακούσματα και πειραματικές μουσικές προσεγγίσεις.

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Χρήστος Μπάρμπας, Χρόνης Πεχλιβανίδης
Φωτογραφία: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Ιωάννα Πογιαντζή, Γωγώ Μπεμπέλου
Παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης, Onos Productions

MENU