28Ιαν2018 – Password «Brain Drain» – B΄ Μέρος

«Brain Drain» – B΄ Μέρος. 

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας της ΕΡΤ για τη «διαρροή εγκεφάλων», ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η εκπομπή εξετάζει τα αίτια που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου, εστιάζοντας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Καταγράφει τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της Έρευνας με τη διασύνδεση των επιστημονικού δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, φωτίζει τις ενθαρρυντικές προοπτικές: οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων επιστημόνων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και ορισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στέκουν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εφαρμογή μιας ομάδας επιστημόνων του «ΕΚ Αθηνά» για τη σύνθεση φωνής, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και σύντομα θα «τρέχει» σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Καταθέτουν τις απόψεις τους ο επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Υγείας του Παιδιού στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Ελίζα Κονοφάγου, Σταυρούλα Κουστένη και Σταύρος Λομβαρδάς, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ερευνητές του Ιδρύματος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Tibor Navracsics και οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ) και Ιωάννης Γκόλιας (ΕΜΠ).

Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Συριόπουλος
Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη
Έρευνα: Φώτης Καφαράκης
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου

Παρουσίαση: Φώτης Καφαράκης