02Δεκ2018 – Πολίτες της Ευρώπης

«Οι πειρατές της Ιβηρικής»

Από τον περασμένο Ιούνιο, στην πρωθυπουργία της Ισπανίας βρίσκεται, κάπως απροσδόκητα, ο 46χρονος σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Η κυβέρνησή του δε διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία και στηρίζεται από τους αριστερούς «Ποδέμος» του Πάμπλο Ιγκλέσιας, οι οποίοι δε μετέχουν όμως σε αυτή. Μέσα σε μια Ευρώπη, όπου η Κεντροδεξιά βρίσκεται σχεδόν παντού στην εξουσία, η Ισπανία αποτελεί, μαζί με την Πορτογαλία, το ιβηρικό παράδοξο. Στις δύο αυτές χώρες της Ιβηρικής, οι σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να μην επηρεάζονται από τη συνολικότερη καθίζηση των «αδελφών» τους κομμάτων στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη. Αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στον Σάντσεθ και υψηλά ποσοστά αποδοχής για την κυβέρνησή του, στην οποία αποτελούν πλειοψηφία οι γυναίκες.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στη Μαδρίτη και συνομίλησε με πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνιολόγους για αυτό το φαινόμενο, τα αίτια και τις πιθανότητες μακροημέρευσής του, και τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να μετριάσει τις κοινωνικές συνέπειες της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας των προηγούμενων ετών.
Αναζήτησαν τα απομεινάρια του κινήματος των πλατειών του 2011, το οποίο προκάλεσε ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις, αλλά στο μεταξύ έχει επιστρέψει… στα σπίτια του.
Μίλησαν, επίσης, για τις συνέπειες που είχε στην εθνική συνείδηση η προσπάθεια της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη να προωθήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δικηγόρος του εξόριστου Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτσδεμόν, εξηγεί τα σχέδια του πελάτη του, αλλά και τη στρατηγική των Καταλανών αυτονομιστών, που ζητούν την αποφυλάκιση των στελεχών τους προκειμένου να στηρίξουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, κάτι που θα της επιτρέψει να συνεχίσει ανεμπόδιστα τη θητεία της έως το καλοκαίρι του 2020.

 

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός