09Αυγ2018 – Προσωπικά

 Προσωπικές Ιστορίες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία»

Άνθρωποι που τους ενώνουν δεσμοί αίματος, είναι οι πρωταγωνιστές σ’ αυτή την εκπομπή. Μπορεί η ζωή να τους χώρισε, χρόνια όμως μετά η μοίρα, τους έφερε και πάλι κοντά. Σήμερα προσπαθούν να αναπληρώσουν το χρόνο που έχασαν, δίνοντας ο ένας στο άλλον όση περισσότερη αγάπη μπορούν.

Η ιστορία της Αγγελικής και του Ισμαήλ, δύο ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, ήθη και έθιμα ξεκίνησε στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τότε που δύο αδερφές επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Η Βασιλεία ήρθε στην Ελλάδα για να σωθεί και η Ελένη έμεινε πίσω.

Η Αγγελική Κώττη, εγγονή της Βασιλείας, είναι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ο Ισμαήλ Εβράν, εγγονός της Ελένης, είναι επαγγελματίας οδηγός και ασχολείται ενεργά με το συνδικαλισμό. Η επανασύνδεση αυτών των ανθρώπων αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χάσματα μεταξύ των λαών, όταν ακολουθείς το δρόμο της καρδιάς.

Τον Παντελή και την Έλσα τους ένωσε ένα βιβλίο. Η ανάγκη να γνωρίσει την ιστορία της οικογένειάς του, οδήγησε τον Παντελή Ωρολογά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Ακολούθησε τα χνάρια της γιαγιάς του από την Κρώμνη του Πόντου, από όπου εκδιώχθηκε μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, μέχρι το χωριό όπου βρήκαν καταφύγιο λίγο έξω από τη Δράμα. Μέσα στις 300 σελίδες περιγράφεται ο ξεριζωμός των Ποντίων, οι κακουχίες που υπέστησαν, η καχυποψία και κάποιες φορές η εκμετάλλευση που συνάντησαν, στην προσπάθειά τους να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα.

Η έκδοση του βιβλίου έκρυβε για τον ίδιο εκπλήξεις, καθώς τον έφερε κοντά -ύστερα από 60 χρόνια- με την ξαδέρφη του Έλσα Μιχαηλίδου.

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση