15Σεπ2018 – Προσωπικά

«Περαίας ή Κορδελιό. Κυδωνίες ή Αϊβαλί»

Σε αυτές τις δύο πόλεις, που βρίσκονται κοντά στη Σμύρνη και σημαίνουν πολλά για τον ελληνισμό μας ταξιδεύει η εκπομπή «Προσωπικά».
Από την περιοχή Κονάκ, αλλά κι από άλλα σημεία της προκυμαίας ξεκινούν τα καραβάκια που πάνε στον Καρσίγιακα.
Ποια είναι η εικόνα σήμερα στο Κορδελιό, στην πόλη που κάποτε υπήρξε τόπος παραθερισμού της αστικής τάξης.
Περίπου 2,5 ώρες απέχει από τη Σμύρνη το Αϊβαλί, η γενέτειρα του Φώτη Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη. Ακόμα και σήμερα μέσα στο σπίτι που έζησε ο Ηλίας Βενέζης, υπάρχουν αντικείμενα από εκείνη την εποχή. Στην πόλη που διατηρούνται μέχρι σήμερα τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, ζει μόνο μία Ελληνίδα .
Από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σημαντικότερη ήταν η «Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης». Με τη συνεχή αύξηση των μαθητών της σχολής το κεντρικό κτίριο, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς το ‘22 κρίθηκε ανεπαρκές, κι έτσι άρχισε η ανοικοδόμηση ενός νέου στο οποίο σήμερα στεγάζεται το δημόσιο λύκειο Ναμίκ Κεμάλ.
Κάποια αντικείμενα, όπως μας είπαν, ανήκαν στην εποχή της Ευαγγελικής Σχολής. Μερικά έπιπλα, έπαθλα και βραβεία τα οποία δίνονταν σε σχολικούς διαγωνισμούς.
Εξίσου σπουδαία σχολεία ήταν το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Αγίας Φωτεινής, «ο φάρος της ανατολής» όπως το αποκαλούσαν και το Ομήρειο Παρθεναγωγείο.
Πρώτη φορά κάμερα εκπομπής της ελληνικής τηλεόρασης περιηγήθηκε στους χώρους των σχολείων και κατέγραψε εικόνες από ό, τι έχει μείνει από εκείνη την εποχή.
Επίσης, πρώτη φορά βλέπουμε ποια είναι σήμερα η εικόνα στο εσωτερικό του Αγίου Βουκόλου, της μοναδικής ορθόδοξης εκκλησίας που διασώζεται σε καλή κατάσταση.

Παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση