«Κακοποίηση γυναικών»

Μία στις δύο γυναίκες που δολοφονείται είναι θύμα του συντρόφου της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ 3.500 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας. Έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στη χώρα μας μία στις τέσσερις γυναίκες έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί κακοποίηση από το σύντροφό της, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Μια μεγάλη έρευνα με συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών που εξομολογούνται στην Έλενα Κατρίτση, τον εφιάλτη της κακοποίησης που βίωσαν και τις προσπάθειες που κάνουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Δίπλα στις γυναίκες που παίρνουν τη γενναία απόφαση να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας βρίσκονται υποστηρικτικοί φορείς, άνθρωποι που ζουν από κοντά το φόβο, την αγωνία και τις απειλές που δέχονται και τις βοηθούν να κάνουν το επόμενο βήμα, ώστε να καταφέρουν να απεμπλακούν και να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που βιώνουν την κακοποίηση από το σύντροφο, το σύζυγο ή τον πατέρα; Ποια είναι η στάση της κοινωνίας απέναντι στα θύματα;
Πόσοι από εμάς γνωρίζουν αλλά θεωρούν ότι είναι «προσωπική υπόθεση»;
Ποιες αλλαγές έχει φέρει ο νόμος 3500 του 2006 περί ενδοοικογενειακής βίας;
Πόσο σημαντικό είναι να καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτή την «παγίδα θανάτου»;

Προσωπικές ιστορίες με την υπογραφή των ανθρώπων που τις έζησαν. Πρόκειται για μία 50λεπτη ενημερωτική εκπομπή στην οποία παρουσιάζονται:
* Ιστορίες ανθρώπων που έχουν ξεχωρίσει με τις σκέψεις, τα έργα και τις πράξεις τους…
* Υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, με τους πρωταγωνιστές να καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες.
* Έρευνες για μεγάλα κοινωνικά θέματα που μας αφορούν
όλους.

Επιμέλεια εκπομπής: Μαρία Θανοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης

Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Συντάκτης: Βασίλης Σπανός
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Γκεζερλής
Παρουσιαστής: Έλενα Κατρίτση

22Νοε2015 – Προσωπικά – «Κακοποίηση γυναικών»