04Φεβ2018 – Το Αλάτι της Γης

Tακίμ – Καφέ Αμάν Αμέρικα 
Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» υποδέχονται το μουσικό συγκρότημα των Τακίμ και μας ταξιδεύουν στην πολύ ξεχωριστή παράδοση των Ελλήνων της Αμερικής.
Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις ΗΠΑ περισσότερα από 15.000 τραγούδια όλων των ειδών! Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο, την επιθεώρηση και την οπερέτα. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου ανακατεύεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με το σουίνγκ και το φοξτροτ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη τζαζ-μπάντα, με το λαϊκό κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη και το χιτζάζ με τη …τζαζ!
Τα κομμάτια αυτά προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ-τζαζ σχεδόν μισόν αιώνα πριν τα σύγχρονα μουσικά κοκτέιλ της παγκοσμιοποίησης.
Κάποιες χαρακτηριστικές μουσικές ψηφίδες απ’ αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό, από την παράδοση των καφέ-αμάν των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, επέλεξαν και παρουσιάζουν οι Τακίμ. Ιστορίες που έγιναν τραγούδια, μουσικές που συνόδεψαν χαρές και λύπες, αγάπες και χωρισμούς, ελπίδες και απελπισία, όνειρα και ματαίωση, εθνική υπερηφάνεια και κοινωνική διαμαρτυρία. Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, από τη τζαζ στο …χιτζάζ!

Το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ αποτελείται από έξι κορυφαίους δεξιοτέχνες: Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Κώστα Μερετάκη (κρουστά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο). Μαζί τους συμπράττουν στο τραγούδι ο Γιάννης Νιάρχος και η Κατερίνα Τζιβίλογλου.

Επίτιμοι καλεσμένοι των ΤΑΚΙΜ σ’ αυτή την εκπομπή είναι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, που ανακαλεί τις μνήμες του από τα κέντρα της Νέας Υόρκης, όπου έπαιξε επί μια εικοσαετία, καθώς και ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος, γιος του Γιάννη Τατσόπουλου, που άφησε εποχή στα κέντρα και στη δισκογραφία των Ελλήνων της Αμερικής.

Μαζί τους και μια μεγάλη χορευτική παρέα από φίλους των ΤΑΚΙΜ, καθώς και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού-ΕΛΕΤΕΠ (υπεύθυνος: Γιώργος Λιάρος).

Σκηνοθεσία-Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας