26Ιαν2020 – Το Αλάτι Της Γης

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

«Οι γυναίκες της δεκαετίας 1950 – Η Ηρώ Σαΐα συναντά τις Μαρίκα Νίνου, Μάγια Μελάγια, Σπεράντζα Βρανά και Μαίρη Λίντα»
Eπεισόδιο 1
Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν στα μουσικά κέντρα της δεκαετίας του 1950: στο κοσμικό «Πίγκαλς» στην Ομόνοια, στην «Ταβέρνα του Καλοκαιρινού» στις Τρεις Γέφυρες, στην ονομαστή «Τριάνα του Χειλά» στη Λεωφόρο Συγγρού και στο περίφημο στέκι «Του Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών. Εδώ θα συναντήσουμε τις τέσσερις «μεγάλες κυρίες» που άφησαν εποχή και έγραψαν η καθεμιά το δικό της κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι: Σπεράντζα Βρανά, Μάγια Μελάγια, Μαρίκα Νίνου και Μαίρη Λίντα!

Στην εκπομπή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περιπετειώδη ζωή τους, με έμφαση στον ρόλο και στη «φωνή» των γυναικών κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο-πέρασμα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η δεκαετία του 1950 είναι η εποχή που οι γυναίκες απόκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, διεκδίκησαν δημόσιες θέσεις και μίλησαν πλέον ελεύθερα στα τραγούδια για τα αισθήματά τους σε πρώτο πρόσωπο!

Τις τέσσερις αυτές σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες αναλαμβάνει να ενσαρκώσει στο «Αλάτι της Γης» η εξαιρετική Ηρώ Σαϊα, ερμηνεύοντας μιαν επιλογή από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια τους. Μαζί της ο δεξιοτέχνης Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι, τραγούδι, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση), με τους μουσικούς: Φίλιππο Παχνιστή (πιάνο), Αλέξανδρο Καμπουράκη (ακορντεόν), Γιώργο Φουντούκο (κιθάρα) και Γιώργο Βεντουρή (κοντραμπάσο)

Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας