19Φεβ2018 – Το Αλάτι της Γης

Αποκριάτικο γλέντι (Χάλκινα Κοζάνης)

Η τηλεοπτική εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό αποκριάτικο γλέντι, με τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Εύβοια και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας.

Τραγούδια εύθυμα και σατιρικά, στιχάκια υπαινικτικά και τολμηρά, χοροί μιμικοί και διονυσιακά λαϊκά δρώμενα, που συνοδεύουν την «ελληνική ιεροτελεστία της Άνοιξης», την ελληνική Αποκριά με τους βαθύτερους συμβολισμούς της. Η μετάβαση από τον χειμώνα-θάνατο στην άνοιξη-ζωή, με τους γλεντιστάδες να επικαλούνται την καλοχρονιά και τη γονιμότητα της γης, καθώς αναβαπτίζονται στην ίδια τους τη φύση με διάθεση ερωτική και περιπαικτική. Μια πρόσκληση και πρόκληση για επιστροφή στη Μήτρα της Φύσης, μέσα από την τελετουργία του ελληνικού γλεντιού που αρνείται να ξεπέσει σε «φολκλόρ» και απλή «διασκέδαση»!
Στη μεγάλη παρέα της εκπομπής συμμετέχουν ο δεξιοτέχνης του λαϊκού κλαρίνου Δημήτρης Κώτσικας με την κομπανία του και με τη μπάντα λαϊκών πνευστών «Τα Χάλκινα της Κοζάνης», ομάδα γλεντιστάδων από τη Γαλατινή της Μακεδονίας, η Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού του Δήμου Καλλιθέας (με την επιμέλεια του Βασίλη Καρφή) και γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία της Αττικής.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV
Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας