02Ιον2019 – Οι δρόμοι της ανάπτυξης

«Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών»

Η εκπομπή παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα πνευματικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, τα οποία δίνουν νέα διάσταση στην αναπτυξιακή πορεία της πρωτεύουσας: το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ήρθε για να δώσει στους νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες τη δυνατότητα – σε ένα χώρο που διοργανώνει σεμινάρια και διαθέτει άρτιο εξοπλισμό εργαστηρίων – να πειραματιστούν και να προβάλλουν τη δουλειά τους, σε ένα εύρος που καλύπτει όλες τις μορφές τέχνης: θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από το 2007 μέχρι και σήμερα, αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνουν τα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα στήριξης ΕΣΠΑ, τα οποία απορροφώνται, είτε από τα περιφερειακά προγράμματα, είτε από επί μέρους προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.
Παράλληλα, από το 2013, τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ στηρίζoυν τις υποδομές, τον εξοπλισμό και τις εκπαιδευτικές δράσεις του πρώτου ερευνητικού κέντρου της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης: του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η κάμερα, με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια καλλιτεχνικά και επιστημονικά στελέχη, εξερευνά και προβάλει τη νέα πολιτιστική και ερευνητική ταυτότητα των δύο αυτών κέντρων, που σήμερα πλέον οι δράσεις τους έχουν διεθνή απήχηση.

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητά, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι Δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός – γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019

Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος