14Ιολ2019 – Οι δρόμοι της ανάπτυξης

«Επίλογος, τρεις τελευταίοι σταθμοί»

Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει τρία σημαντικά ερευνητικά κέντρα της χώρας, τα οποία συμμετέχουν ενεργά σε ένα διεθνές δίκτυο επιστημονικών ομάδων έρευνας και καινοτομίας.
Πρόκειται για το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.), το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το αρχαιότερο ερευνητικό ινστιτούτο στις βιοϊατρικές επιστήμες της χώρας, και το Εργαστήριο Πληροφορικής και Ρομποτικής του 62ου Γυμνασίου της Αθήνας, με παραγωγή πρωτότυπων έργων νέας τεχνολογίας από μαθητές.
Τα σύγχρονα αυτά κέντρα προαγωγής έρευνας και καινοτομίας και υποστήριξης της δημόσιας υγείας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ 2014 – 2020: «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στο οποίο υλοποιείται ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων, ανοιχτό σε πολλαπλές εμπειρίες.
Η κάμερα με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια διοικητικά στελέχη και από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, γιατρούς, καθηγητές και μαθητές, ερευνά και προβάλλει την καθοριστική συμβολή της «εφαρμοσμένης» επιστήμης που προέρχεται από διαφορετικά πεδία, στη βελτίωση ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

 

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητά, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι Δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός – γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019

Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος