26Μαϊ2019 – Οι δρόμοι της ανάπτυξης

«Έργα ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς»

Η εκπομπή παρουσιάζει τα έργα ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, αρχαία μνημεία και μεσαιωνικά κάστρα, τα οποία με την πάροδο των αιώνων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σήμερα όμως, η κατάσταση των μνημείων είναι αναστρέψιμη, αφού με τις νέες τεχνικές της στερέωσης, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συμπλήρωσης δομικών μελών και τακτοποίησης των διάσπαρτων αρχαιολογικών μελών, είναι εμφανής η μεθοδική προσπάθεια άρσης της επικείμενης φθοράς.

Μέσα σ’ αυτά τα έργα, συγκαταλέγονται ο Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας, τα Αρχαία Μεταλλεία Λαυρεωτικής, ο Ναός Ολυμπίου Διός, καθώς και το Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού.

Η κάμερα, με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και τους προϊσταμένους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ερευνά και προβάλλει τον συντονισμένο αγώνα που σήμερα δίνουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους οι αρχαιολόγοι, οι αρχιτέκτονες και το καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό, στο απαιτητικό και δύσκολο έργο διατήρησης του αρχαίου πολιτιστικού μας αποθέματος, στο διηνεκές.

 

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητά, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι Δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός – γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019

Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος