31Μαρ2019 – Οι δρόμοι της ανάπτυξης

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητά, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι Δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Eπεισόδιο 1ο  «Μετρό και τραμ πηγαίνουν Πειραιά»

Η εκπομπή κάνει πρεμιέρα, καταγράφοντας τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Αττικό Μετρό Α.Ε. και της Τραμ Α.Ε. στον Πειραιά.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και την Ε.E. και ειδικότερα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η κάμερα, με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη των έργων, καταγράφει τις εργασίες κατασκευής έξι (6) νέων σταθμών της γραμμής τρία (3) του Μετρό της Δυτικής Αθήνας, που επεκτείνεται από την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στον Πειραιά.
Τα δύο μεγάλα δημόσια έργα του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά, έφεραν στην επιφάνεια ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται και συντηρούνται στην έκθεση «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά» – στο κτίριο Ξυλαποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά.
Με την επέκταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σταθερής τροχιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποκτά πάλι τη χαμένη αίγλη του και μετατρέπεται σ’ έναν σύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο, όπου ενώνονται λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (1 και 3), ο Προαστιακός και το Τραμ.
Η εκπομπή διερευνά, σε μία υπόγεια και μία υπέργεια διαδρομή, τις καλές πρακτικές της καινοτομίας που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Δ/νση Παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Δημοσιογραφική Έρευνα: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Θεματολογία: Μαίρη Οικονομίδου
Παρουσιαστής: Θάνος Δεσποτόπουλος
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπερατέρ: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική Επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ – Μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης – Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Κατωμερή
Επιμέλεια Θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Αρχισυντάκτρια: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Δημοσιογραφική Έρευνα – Τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Βοηθός Διεύθυνσης Παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός – Γενικών Καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019