22Απρ2018 – Άξιον Εστί

«Γυναίκες της αστυνομικής λογοτεχνίας»

Η Τατιάνα Αβέρωφ, στο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Έγκλημα στον Παράδεισο», τοποθετεί τη δράση της σ’ ένα ορεινό χωριό, όπου την ήσυχη και ειδυλλιακή ζωή των κατοίκων αναστατώνει η δολοφονία του δημάρχου. Μ’ αυτή την αφορμή, ξεδιπλώνονται μυστικά, ψέματα και σύνδρομα, συνθέτοντας το ψυχολογικό πορτρέτο μιας μικρής περιοχής, που όμως αποτελεί μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας.

Η Χίλντα Παπαδημητρίου με τη «Συχνότητα του θανάτου», χρησιμοποιεί ως αφορμή την εξιχνίαση ενός εγκλήματος που διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2009, στις αρχές της κρίσης, προκειμένου να περιπλανηθεί στις σχέσεις και τις εσωτερικές αλλαγές, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στα άκρα αλλά και στις μουσικές και φυσικές διαδρομές που διανύουν όλοι οι χαρακτήρες της, από τους αστυνομικούς μέχρι τους άστεγους.

Οι «Αλκυονίδες μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη αποτελούν το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με χώρο δράσης την Αθήνα, στην καρδιά της κρίσης. Η δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας από την Γκάνα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, είναι εδώ η αφορμή για να αναδυθούν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, αλλά κι εκείνα των ανθρώπινων σχέσεων.

Τέλος, ο Ανδρέας Αποστολίδης αναφέρεται στην εξέλιξη της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Μουσική: Νίκος Μυλωνάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου

Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Κρυσταλλία Κεφαλούδη-Μιχαέλα Κυβεντίδου

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός