25Μαρ2018 – Άξιον Εστί

«Ιστορία»

Με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η εκπομπή παρουσιάζει συγγραφείς – ιστορικούς που συνέγραψαν σχετικά με την Ελληνική Ιστορία. Ο ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ΙΝΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασίλης Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το βιβλίο του Γκρίγκορι Αρς, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας στη Ρωσία», μας μιλά για την εθνικοπατριωτική δράση του Καποδίστρια στη Ρωσία, καθώς και για την ξεχωριστή προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, που άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ιστορία.

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Γιώργος Μαυρογορδάτος, με αφορμή τα βιβλία του «Μετά το ’22: Η παράταση του διχασμού» και «1915: Ο εθνικός διχασμός», μας προτείνει μια διαφορετική ερμηνεία των τόσο καθοριστικών γεγονότων για τη χώρα μας, από το 1909 μέχρι και το 1940.

Η ακαδημαϊκή καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, με αφορμή το βιβλίο της «Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία», διανύει μια διαδρομή από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα και μας μιλά για τη σημασία του συνεχούς της Ιστορίας, αποδεικνύοντας πως το διάστημα τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.
Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.
Μουσική: Νίκος Μυλωνάς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς.
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου.

Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός Κ. Ζημανίτης.
Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός