12Ιον2016 – Μιλώντας για θέατρο

«Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Αριστοφανιάδα»

Το «Μιλώντας για θέατρο», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μια χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

Δείτε σήμερα: «Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Αριστοφανιάδα»

Η δεύτερη εκπομπή «Μιλώντας για θέατρο» με παρουσιαστή τον Γιάννη Μπέζο, που  μεταδίδεται την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, στις 19:00, από την ΕΡΤ2, αποτελεί, θα έλεγε κανείς, ένα άτυπο μικροαφιέρωμα στη διακωμώδηση της ελληνικής φυλής, μέσα από δύο καινούργιες θεατρικές παραγωγές, που θα κάνουν πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι.

α) «Του Κουτρούλη ο γάμος»
Η πρώτη, είναι η νέα σκηνοθετική ματιά που ρίχνει ο Γιάννης Καλατζόπουλος, επιστρέφοντας έπειτα από ένα χρόνο στη σατιρική ηθογραφία «Του Κουτρούλη ο γάμος», την οποία έγραψε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής το 1843.
Μέσα από την ιστορία του Κουτρούλη -ενός ταπεινού ραφτάκου που προβιβάζεται σε υπουργό για να καταφέρει να νυμφευτεί τη μεγαλοπιανόμενη νεαρή Ανθούσα- το έργο σατιρίζει όλα τα διαχρονικά δεινά της φυλής: ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις, ξενομανία, διαπλοκή… Η εκπομπή φιλοξενεί πλάνα από τις πρόβες, καθώς και συνεντεύξεις με το σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, Γιάννη Βούρο και Τάνια Τρύπη.

β) «Αριστοφανιάδα»
Κι αν ο Ραγκαβής είχε δομήσει το έργο του ως αριστοφανική κωμωδία, η δεύτερη παράσταση της εκπομπής πάει κατευθείαν… στην πηγή. Η «Αριστοφανιάδα» -που συνέλαβαν κι επεξεργάστηκαν δραματουργικά, ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Αθηνά Μουστάκα της ομάδας «Ιδέα»- είναι ένα ευφάνταστο κοκτέιλ από χαρακτήρες και έργα του μεγάλου κωμωδιογράφου της αρχαίας Αθήνας, το οποίο πυροδοτείται μόλις ο Αριστοφάνης φτάνει στον Άδη… Εκτός από αποσπάσματα από την πρόβα της παράστασης, που θα κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, η εκπομπή φιλοξενεί συνεντεύξεις με τα μέλη της… γενεσιουργού «Ιδέας», αλλά και με τους πρωταγωνιστές, Αντώνη Καφετζόπουλο, Ευαγγελία Μουμούρη, Γεράσιμο Γεννατά και Γιώργο Πυρπασόπουλο.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανούλης, Γιάννης Μπέζος
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κοντός
Μοντάζ: Χρήστος Βογιατζής
Μουσική επιμέλεια: Ασημάκης Κοντογιάννης
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Παπανικολάου
Σκηνογράφος: Τζιοβάνι Τζανετής

Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος