26Ιον2016 – Μιλώντας για θέατρο

«Aντιγόνη» και «Ορνιθες»

Το «Μιλώντας για θέατρο», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μια χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

Δείτε σήμερα: «Αντιγόνη» και «Ορνιθες»

Η τρίτη και τελευταία εκπομπή «Μιλώντας για θέατρο» με παρουσιαστή τον Γιάννη Μπέζο, που μεταδίδεται την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, στις 19:00, από την ΕΡΤ2, αποτελεί ένα άτυπο μικρο-αφιέρωμα στη διακωμώδηση της ελληνικής φυλής, μέσα από δύο καινούργιες θεατρικές παραγωγές, που θα κάνουν πρεμιέρα αυτό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει δύο παραστάσεις έργων αρχαιοελληνικού δράματος: μιας πασίγνωστης, αγέραστης τραγωδίας και μιας κωμωδίας με επεισοδιακό… παρελθόν. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης και οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης και Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου μιλούν για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και για το ανέβασμά της, που επαναλαμβάνεται μέσα από νέα θερινή περιοδεία μετά την περσινή επιτυχία. Πλάνα από πρόβες του θιάσου στο Θέατρο Badminton, στοιχεία για ιστορικές παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή, αλλά και για τη διαχρονική παγκόσμια απήχησή της, διανθίζουν τις συνεντεύξεις των συντελεστών.

Στο δεύτερο μέρος, ο τηλεθεατής θα ταξιδέψει στη Νεφελοκοκκυγία, τη φανταστική Χώρα των Πουλιών που περιγράφει ο Αριστοφάνης στους «Όρνιθές» του, μέσα από την παράσταση που ετοιμάζει ο Νίκος Καραθάνος σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Αν και βρισκόμαστε δύο μήνες πριν από την πρεμιέρα της 18ης Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η εκπομπή «ξεκλέβει» πλάνα από τις πρόβες και συνομιλεί με τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστο Λούλη, Άρη Σερβετάλη, καθώς και με την «ειδική συμμετέχουσα», Νατάσσα Μποφίλιου. Συγχρόνως, η εκπομπή φωτίζει τον ντόρο -αλλά και την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη– από το ιστορικό ανέβασμα της κωμωδίας το 1959 από το Θέατρο Τέχνης με τη σφραγίδα των Κουν, Χατζιδάκι, Ρώτα, Τσαρούχη και Μάνου.

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανούλης, Γιάννης Μπέζος
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κοντός
Μοντάζ: Χρήστος Βογιατζής
Μουσική επιμέλεια: Ασημάκης Κοντογιάννης
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Παπανικολάου
Σκηνογράφος: Τζιοβάνι Τζανετής

Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος