03Φεβ2015 – Μονόγραμμα

«Γιάννης Κακουλίδης»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Δημιουργός, με έντονη παρουσία ως συγγραφέας, πεζογράφος, σεναριογράφος του κινηματογράφου, αρθρογράφος, ποιητής και στιχουργός με πάνω από 500 γνωστά ελληνικά τραγούδια, είναι ο Γιάννης Κακουλίδης. Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Νομικά στο Παρίσι (Universite de Paris 1). Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά ελληνικά και ξένα, μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, και ουγγρικά και αλβανικά, καθώς και σε ανθολογίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία. Έργα του αποτέλεσαν μεγάλες θεατρικές, κινηματογραφικές και δισκογραφικές επιτυχίες στη χώρα μας, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Τιμήθηκε δυο φορές με το Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης (1965 και 1972). Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Κριμιζάκη, Χριστόδουλο Χάλαρη, Μίμη Πλέσσα, Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστο Λεοντή, Βασίλη Δημητρίου κ.ά. Συνεργάστηκε ο Γιάννης Κακουλίδης ως αρθρογράφος με τα περιοδικά «Αντί», «Ένα», «Money and Life» και τις εφημερίδες «Έθνος» και «Real News». Πολλές κινηματογραφικές και θεατρικές επιτυχίες φέρουν την υπογραφή του ως σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει: «Τα λουστρίνια της παρέλασης», «Αναφορά στον Κύριο Κωστάκη Πρου», «Στολίδια για άλογα», «Από τη Νεροβίλ έως τη Λούνα Λουνέρα», «Ωραίο Μπλέ», «Ο θρίαμβος του Χάπα Χούπα» κ.ά. Η αυτοβιογραφική ταινία του Γιάννη Κακουλίδη γυρίστηκε στον Πειραιά, τόπο γέννησής του, σε στούντιο ηχογράφησης έργων του και στο σπίτι του.
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, Σενάριο-σκηνοθεσία Γιάννης Ξανθόπουλος, Φωτογραφία Στάθης Γκόβας, Ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, Μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.