06Ιαν2015 – Μονόγραμμα

Επεισόδιο 4ο: «Διονύσης Σαββόπουλος»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Δημιουργός με καθοριστική παρουσία στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας ο Διονύσης Σαββόπουλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές. Το έργο, το πνεύμα και τα τραγούδια του έχουν χαραχθεί στη μνήμη μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αποτελούν στοιχεία της πνευματικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας και παρακαταθήκη για τις μέλλουσες γενιές.

Συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, θεωρείται ο πρωτεργάτης της σχολής των Ελλήνων «τραγουδοποιών» οι οποίοι δημιουργούν, συνθέτουν και ερμηνεύουν τα έργα τους.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου 1944 και στην αυτοβιογραφική του ταινία αναφέρεται στην καταγωγή της οικογένειάς του, τις συνθήκες της ζωής τότε, νοσταλγεί τα παιδικά του χρόνια και μιλά για το φίλο των παιδικών του χρόνων, τον Νίκο Παπάζογλου.

Στη Νομική της Θεσσαλονίκης είχε δώσει εξετάσεις και είχε περάσει το δεύτερο έτος. Τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές προκειμένου να έρθει στην Αθήνα, να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι.

Περιγράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος το πώς ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, παίρνοντας ένα φορτηγό με οτοστόπ, τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αρχικά, τη σχέση του με τον Μάνο Λοΐζο, τον Χρήστο Λεοντή, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Φώντα Λάδη. Μιλά για την πρώτη εμφάνισή του το 1964 σε κέντρο με τον Μάνο Λοΐζο και την Μαρία Φαραντούρη. Αργότερα με την Καίτη Χωματά σε μπουάτ όπως: η «Ρουλότα» και η «Παράγκα» και το 1966 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο «Το Φορτηγό» που τον κάνει δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Η μουσική του έκφραση, η αυθεντικότητα, η ποιότητα των στίχων του, το μουσικό ηχόχρωμα, ο ιδιαίτερος τρόπο ερμηνείας του τον καθιερώνουν ανάμεσα στους νεώτερους συνθέτες. Μετά από τρία χρόνια κυκλοφορεί «Το περιβόλι του τρελού» που γνωρίζει διεθνή απήχηση. Σταθμοί τα επόμενα έργα του, όπως «Μπάλλος», «Βρώμικο ψωμί» κ.ά. χαρακτηρίζονται από βαθύ κοινωνικοπολιτικό και πνευματικό περιεχόμενο. Γράφει ακόμα μουσική για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Happy Day», τηλεοπτική δημιουργία του είναι το «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» και δεκάδες συναυλίες με κορυφαία αυτή που γιόρτασε την 20ή επέτειο της καριέρας του το 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο με 80.000 θεατές!

Η πορεία της ζωής του, ο γάμος του με την Άσπα (Ασπασία Αραπίδου) και παράλληλα οι πολλαπλές δραστηριότητες και δημιουργίες του περιγράφονται από τον ίδιο, με το μοναδικό γοητευτικό τρόπο αφήγησής του.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.