07Απρ2015 – Μονόγραμμα

 «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία στο χώρο της γλυπτικής στην Ελλάδα. Δημιουργός με στέρεο έργο, παραδοσιακό και πρωτοποριακό συνάμα, πολύπλευρο και πολυμορφικό, με χαρακτήρα, αισθητική γοητεία του χτες και αξίες του σήμερα. Ανθρωποκεντρικός σε κάθε φάση, σε κάθε περίοδο της πολύχρονης δημιουργικής παρουσίας του στη καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας κι όχι μόνο αφού διεθνής είναι η αναγνώρισή του. Ανήκει σε μια οικογένεια δημιουργών που σπανίζουν ολοένα και περισσότερο: σε αυτούς που ξαναγράφουν την ιστορία της Τέχνης. Το σύνολο του έργου του Θόδωρου Παπαγιάννη χαρακτηρίζει μια συνεπής πορεία, αδιάλειπτη ενότητα και συνέχεια, με οραματική και συνάμα προφητική έκφραση των εμπνεύσεών του είτε παραδοσιακής μορφής, είτε πρόταση μοντέρνας γλυπτικής. Ηπειρώτης γεννημένος στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942, σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και εκτός από το καλλιτεχνικό δίπλωμα πήρε και θεωρητικό, καθώς και δίπλωμα των εργαστηρίων εφαρμοσμένων τεχνών της ίδιας σχολής, στη χαλκογλυπτική και γυψοτεχνική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του μελετώντας την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, χώρο τον οποίο θεωρεί ως κοιτίδα του πολιτισμού. Ο Θόδωρος Παπαγιάννης μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα που αφορούσαν τα νεότερα υλικά γλυπτικής στα εργαστήρια των S. Mouille, G. Vineent και M.Rafestin στην Ecole National Superieur des Art Appliques et des Metiers d’ Art. Πρωτοεμφανίστηκε το 1967 στην Πανελλήνια Έκθεση στο Ζάππειο και η πρώτη ατομική έκθεσή του ήταν το 1975 και ακολούθησαν δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθηγητής στην ΑΣΚΤ – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εξελέγη το 1987 και το έργο του ως δασκάλου υπήρξε πρωτοποριακό. Ιδιαίτερα σημαντικό στο πολυσήμαντο έργο του είναι ότι δημιούργησε εκατοντάδες έργα με όλες τις εκφράσεις της γλυπτικής: Μνημεία, ανδριάντες, προτομές, μετάλλια-νομίσματα, κεραμικά, διακοσμητικές συνθέσεις κ.ά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία είναι το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Βόλος), το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Α΄ Βραβείο για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το Α΄ Διεθνές Βραβείο για το μνημειακών διαστάσεων έργο «Δρομείς» στο αεροδρόμιο του Σικάγο κ.ά. Ως Ηπειρώτης τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του το Ελληνικό Ιωαννίνων δημιουργώντας ένα σημαντικό πνευματικό-πολιτιστικό έργο, το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θόδωρος Παπαγιάννης» προσφέροντας πάνω από 300 έργα του.

Σκηνοθεσία Νίκος Σγουράκης
Φωτογραφία Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία Γιάννης Φωτιάδης
Μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης