09Νοε2016 – Μονόγραμμα

Eπεισόδιο 5ο (Νέος κύκλος εκπομπών)

«Δημήτρης Δασκαλόπουλος» (βιβλιογράφος – ποιητής)

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής-κριτικός και λογοτέχνης, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» αυτής της εβδομάδας.
Ένας διανοούμενος, εργάτης του πνεύματος, με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή και προσφορά στο νεοελληνικό λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Ένας άνθρωπος που διέτρεξε, μελετώντας σημαντικό μέρος της Νεοελληνικής Γραμματείας, καταθέτοντας συγχρόνως και τη δική του συμμετοχή στη λογοτεχνία μέσα από την ποίηση. Χάρη σ’ αυτόν έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και βιβλιογραφίες πάνω στα έργα του Γιώργου Σεφέρη, του Γ. Κ. Κατσίμπαλη, του Σικελιανού, του Ελύτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Αλέξανδρου Κοτζιά και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Από τους σημαντικότερους Καβαφιστές, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μελέτησε όσο λίγοι το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τη διαδρομή του, την προσωπικότητά του, τη θρυλική αντιπαλότητά του με τον Κωστή Παλαμά, μέσα από μία σχέση αμοιβαίου θαυμασμού, παρ’ όλο που οι δύο εθνικοί μας ποιητές δεν συναντήθηκαν ποτέ… Το 2013 (έτος Καβάφη), συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που άρχισε να μελετάει συστηματικά την ποίηση και τη ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή. Μ’ αυτή την αφορμή, συγκεντρώθηκε σχεδόν το σύνολο των μελετών του πάνω στον Καβάφη και το έργο του, μέσα σ’ ένα βιβλίο του: «Κ.Π.Καβάφης – Η ποίηση και η ποιητική του».
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Πάτρα, λίγο πριν από την επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας. Επιβίωσε, όπως λέει ο ίδιος, «λόγω αστοχίας των Ιταλών αεροπόρων» που βομβάρδιζαν ανηλεώς την Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και από το 1962 ώς τη συνταξιοδότησή του, το 1996, εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Το 2006 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή που ήλθε ως αναγνώριση του έργου του, ήταν όταν το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Ποίηση, δοκίμια και μελέτες για θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, βιβλιογραφίες, ένα τεράστιο έργο γεμίζει το βιογραφικό ενός ανθρώπου που δεν σταμάτησε στιγμή να μελετάει και να αναζητεί.

Σκηνοθεσία: Κιμ Ντίμον
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης