10Μαρ2015 – Μονόγραμμα

««Γιώργος Κωνσταντίνου» – ηθοποιός» ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Σπουδαίος καλλιτέχνης. Ηθοποιός αξιώσεων και μεγάλων επιδόσεων στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση είναι ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Μια άλλη πλευρά της δημιουργικής παρουσίας του είναι αυτή του σεναριογράφου και σκηνοθέτη έργων και τηλεοπτικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση.
Οι γονείς του, ο τενόρος Μιχάλης Κωνσταντίνου και η ηθοποιός Νίτσα Φιλοσόφου ήταν σπουδαίοι καλλιτέχνες της οπερέτας προπολεμικά και τους ακολουθούσε ο μικρός τότε Γιώργος, στις τουρνέ που έκαναν στην επαρχία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μιαν υποβαθμισμένη περιοχή: του Αγίου Παύλου, στην Πλατεία Βάθης. Στα δύσκολα εκείνα παιδικά του χρόνια αναφέρεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου και στο πως αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Αναφέρει πως τον απέρριψαν από το Εθνικό Θέατρο και πως τελικά πήγε και σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν. Ο Κάρολος Κουν εμπιστεύτηκε αμέσως τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τα πρώτα έργα που ερμήνευσε ήταν: «Όρνιθες» και «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Η μετέπειτα θεατρική πορεία του στο ελεύθερο θέατρο είναι με δεκάδες σημαντικούς και αξιόλογους θιάσους και αντίστοιχα τεράστιο ρεπερτόριο.
Στον κινηματογράφο η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1961 στη ταινία «Η Λίζα και η Άλλη» και ουσιαστικά καθιερώθηκε μ’ ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (η γνωστή σκηνή με το προφιτερόλ) και μετά από ένα χρόνο, ως πρωταγωνιστής πλέον, στην ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά».
Χαρακτηριστικές ταινίες του είναι: «Η δε γυνή να φοβήται τον Άνδρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Καλώς ήρθε το Δολλάριο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η Σωφερίνα» κ.ά. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, από το 1975 στην
ελληνική τηλεόραση, λειτούργησε με τεράστια επιτυχία με τρεις ιδιότητες: ως ηθοποιός, ως σκηνοθέτης και ως σεναριογράφος, με δεκάδες εκπομπές-σειρές σε όλα σχεδόν τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια.

Για μία ακόμα χρονιά, η ιστορική εκπομπή «Μονόγραμμα», επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων στη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης,
σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας,
φωτογραφία Στάθης Γκόβας,
ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος,
μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης,
διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης